måndag, januari 01, 2001

Kärleksflykter

Bernhard Schlink
KÄRLEKSFLYKTER
Noveller - Albert Bonniers Förlag
[0]

Bernhard Schlink, tysk författare och jurist, slog igenom stort med förra romanen Högläsaren, som dessutom valdes till Oprah-bok. Hans nya verk är en novellsamling på temat kärlek, men det här är inte något romantiskt dravel, inga enkla historier om pojke som möter flicka. Som en ramhandling i varje berättelse finns visserligen ett kärlekspar, eller två, eller fler, men under ytan puttrar det något helt annat, ofta ett svek av något slag eller någon mörk hemlighet.

Historierna utspelar sig omväxlande i Tyskland och Amerika och i alla de sju novellerna är huvudpersonen en medelålders tysk man. Som bokens titel avslöjar befinner han sig av en eller annan anledning på flykt från kärleken. I Omskärelsen berättas om en tysk student som i New York förälskar sig i en amerikansk judinna. Kärleken besvaras men mellan dem ligger alltför många hinder på vägen till eviga lyckan, mannen tröttnar till sist på att ständigt stå till svars för sina till synes vardagliga handlingar som bedöms som "tyska" eller till och med "nazistiska". I Kvinnan vid bensinmacken berättar huvudpersonen om en återkommande dröm, som till slut ger honom anledning att fly undan kärleken, I Flickan med ödlan leder en gammal tavla, en släktklenod, till samma handling.

Författaren skildrar de olika männen med distans, nästan kyligt. Hans stil är saklig, inga överdrivna känsloyttringar får plats här. Det känns mycket... tyskt. De sju männen bär på en längtan, en saknad, ofta i kombination med skuldkänslor, det kan vara över sitt eget handlande eller för sitt lands skull, eller kanske båda delarna, för över alltihop hänger nämligen Förintelsens skugga. Sensmoral? Du kommer inte undan. Samtidigt fascinerande och irriterande (kvaliteten är något ojämn) är Kärleksflykter en bok att läsa igen, för att riktigt tränga genom alla de olika skikten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...