måndag, januari 01, 2001

Mörkrets flod

Rennie Airth
MÖRKRETS FLOD
Kriminalroman - Minotaur
[+]

Ibland har man turen att få det bästa av båda världar, två överraskningar i en liksom. Mörkrets flod utspelar sig i en uppfriskande och samtidigt nostalgisk 20-talsmiljö a la Agatha Christie, med unga flickor i bobbat hår, reportrar med hatten käckt på svaj i nacken och en och annan husa i svart-vit uniform. Dessutom får man som läsare allt som man kan kräva av en modern kriminalroman i form av djupa psykologiska porträtt, vass samhällskritik och intressanta och väldefinierade karaktärer. Och gastkramande spänning förstås, den här boken lägger man inte ifrån sig i första taget!

Tidpunkten är några år efter första världskrigets slut, platsen den till synes helt fridfulla engelska landsbygden. Idyllen går i kras när polisen kallas till en herrgård, Melling Lodge, där överste och fru Fletcher med tjänstefolk bestialiskt dödats vid vad som först ses som ett inbrott som gick fruktansvärt snett. Den enda överlevande är femåriga dottern Sophy, som hittas djupt chockad gömd under en säng. Vad har hon sett? Och när kommer hon att kunna berätta om det?

För utredningen av morden skickar Scotland Yard kriminalkommissarie John Madden, en tyst och stillsam man, själv märkt av sina upplevelser i skyttegravarna i norra Frankrike. Han lanserar teorin om att det är en krigsskadad psykopat man har att göra med och alls inget inbrottsgäng. Den lokala läkaren, Helen Blackwell, som är väl uppdaterad vad gäller de senaste rönen inom den moderna psykologin, håller med. Tillsammans med hennes vän, den gamle psykologiprofessorn, sammanställer de något så nymodigt som en gärningsmannaprofil. Tyvärr kommer de fram till att den iskalle mördaren med all säkerhet kommer att slå till igen. Frågan är bara var...

Rennie Airths debutroman nominerades till en rad priser, bl a amerikanska Edgarpriset för bästa kriminalroman och Historical Daggerpriset för bästa historiska kriminalroman. Boken vann även ett prestigefyllt franskt litterärt pris för genren. Och det här är bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...