måndag, januari 01, 2001

Svarta hunden

Stephen Booth
SVARTA HUNDEN
Kriminalroman - Minotaur
[+]

Antingen går det väl till just så här i verkligheten att man alltid parar ihop två väldigt omaka poliser som ska arbeta tillsammans. Och det är väl kanske också så att den nya polisen alltid är den som är nitisk, strikt och ambitiös, medan den andra polisen måste vara tvärtom och mer avspänd när det gäller regelverket, klädsel och annat. Ja, antingen är det just precis så här, eller så har en stor del av författarna av deckare och filmmanus pinsamt dålig fantasi.

Länge tycker jag att att de båda poliserna i den här boken, Ben Cooper och Diane Fry, är riktigt trista, schablonartade karaktärer och jag känner inte ett dugg för någon av de medverkande. Det är förstås illa bara det, men dessutom suckar jag åt ansträngda beskrivningar som att någon är ny som en vit lackfärg som vägrar torka på de nymålade fönstren, medan en annans hår lyser som om hon tagit med sig solen in i huset. Nej, det här verkar inte vara något för mig. Men så bortemot den etthundrade sidan händer det något. Plötsligt fnissar jag igenkännande åt raljerande kommentarer om hur det alltid är folk med hundar som hittar liken i deckarsammanhang och hur väl egentligen hela poliskåren kunde bytas ut mot uppmärksamma hussar och mattar. Och sen blir faktiskt historien ganska spännande.

Stephen Booths debutroman utspelas i Peak District, ett populärt turistområde/ vacker nationalpark i norra England. Här traskar man längs vandringsleder över kullar och genom dalar i orörd natur, här ligger (den påhittade) staden Edendale, där den försvunna tonårsflickan Laura Vernon hittas död i ett skogssnår. Att hon blivit mördad står snart klart för polisen, som börjar misstänka att det möjligen kan vara en seriemördare som går lös, fallet påminner ju onekligen om det där i grannbyn. Förstås är detta början på en planerad serie om paret Cooper och Fry, nästa del heter i original Dancing with the virgins. Eftersom det känns som att både Ben och Diane (och förhoppningsvis också författaren) kan komma att utvecklas framöver, kan det vara värt att återvända till Peak District och dess invånare i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...