måndag, januari 01, 2001

Paparazzons heder

Leif Davidsen
PAPARAZZONS HEDER
Thriller - Pan Pocket
[-]

"En politisk thriller, svart som spanskt kaffe och lika fascinerande som en blodig tjurfäktning" säger en recensent om denna bok och redan där borde jag väl anat oråd, för jag gillar varken det första, det andra eller det tredje. Paparazzons heder börjar visserligen ganska spännande och i ett snabbt tempo. Fotografen Peter Lime är ute på jobb, han knäpper en skandalbild på en minister i den spanska regeringen, som så att säga umgås under fria former med sin unga älskarinna. Peter blir förstås upptäckt, dessutom jagad och hotad, men fortsättningen på historien blir ändå ganska seg och otymplig, trots diverse förskräckligheter.

Att läsa om hur Peter hamnar på andra sidan linsen för en gångs skull, är dock intressant, han berättar om hur han själv blir förföljd och fotograferad av sina kollegor. Han liknar dem vid rovdjur och erkänner att han tidigare tillhört "den fasta flocken", som står på pass utanför restauranger och bostäder, i jakten på Bilden med stort B, den som ska göra dem riktigt rika. Mindre intressant är den kärlekshistoria som tycks vara obligatorisk i den här sortens böcker. Leif Davidsen lyckas skildra den lika bra som de förmodade förebilderna Forsyth och Follett, dvs inte alls särskilt bra, vilket gör att det spåret helt enkelt känns överflödigt. Tyngdpunkten ligger annars på de politiska intrigerna, på turer kring ETA, IRA och Stasi, vem som samarbetar med vem och varför.

Leif Davidsen, dansk tv-journalist, har tidigare sex bestsellers bakom sig. Paparazzons heder utsågs 1999 till den bästa skandinaviska deckaren och fick för det Glasnyckeln. Nu tycker då jag att detta var ganska trist, men gillar du politisk spänning, svart kaffe och tjurfäktning har du förmodligen en helt annan åsikt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...