måndag, januari 01, 2001

I dödens närhet

Clare Francis
I DÖDENS NÄRHET
Thriller - Norstedts
[-]

Med huvudet fastspänt i en stel kirurgisk krage och med kroppen ansluten till diverse maskiner via slangar och trådar ligger Catherine alldeles stilla i en sjukhussäng. Hon minns ingenting av vad som hänt henne, men får berättat för sig att hon ramlat nedför en lång och hård trappa och skadat sig mycket illa med förlamning som följd. Det olyckliga fallet inträffade när hon tillsammans med sin man kom hem från en semesterresa och då överraskade en förmodad inbrottstjuv som överföll dem båda när han flydde.

Polisen kopplas förstås in för att utreda händelsen, ivrigt assisterade av familjens advokat, en man som är mer än svag för Catherine. Vilka är egentligen hans avsikter? Maken Ben, som klarade sig undan med endast ett par blåmärken, är redan i full gång med sina måttligt ljuståliga affärer och hinner knappt med att besöka sin fru på sjukhuset. Vad - eller vem - hindrar honom? Och vad har den framgångsrika affärsmannen Terry Devlin i kikaren när han skickar bukett efter bukett av ängsblommor till Catherine? Försöker han blidka henne efter att ha lagt beslag på hennes älskade barndomshem på Irland? Frågetecknen är många och fler blir de under resans gång. Omsorgsfullt byggs spänningen upp, men tyvärr blir slutet på historien en besvikelse, en riktig anti-klimax. Det känns som om man hade kunnat få ut mer av intrigen, men att författaren inte riktigt orkat ända fram.

Efter en brokig karriär som bland annat balettdansös, ekonom och ensamseglare över Atlanten är Clare Francis numera väletablerad författare. I min bokhylla finns sedan tidigare åttiotalsromanerna Natthimmel, Röd kristall och Frostnatt, alla tre spännande böcker med politisk/historisk touch. Med de titlar som kommit de senaste åren vill Francis nu istället placera sig i samma genre som bästsäljarna Joy Fielding och Sidney Sheldon, dvs lättsmält spänning. Det var bättre förr. Mycket bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...