tisdag, januari 01, 2002

Mitt förbjudna ansikte

Latifa
MITT FÖRBJUDNA ANSIKTE
Biografi - Wahlström & Widstrand
[+]

Tanken på att en främmande makt ockuperar min stad, beordrar männen att låta skägget växa, inför rigoröst strikta klädregler, stänger av telefon och andra kontakter med yttervärlden, förbjuder kvinnor att arbeta och gå i skolan, verkställer avrättningar på fotbollstadion, piskar folk ute på öppen gata, bannlyser musik, film, till och med harmlösa familjefotografier, känns både avlägsen och oerhört skrämmande. Att det är just så talibanerna betedde sig vet vi redan, men med Latifas ord blir det än en gång skakande läsning. Historien börjar den 27 september 1996, då talibanerna intar Afghanistans redan krigshärjade huvudstad Kabul, och fortsätter fram till april 2001, då Latifa och hennes familj flyr till Paris med hjälp av tidningen Elle och organisationen Afghanistan Libre.

Latifa, en pseudonym för övrigt, då hon och familjen fortfarande lever under ständiga hot, skrev Mitt förbjudna ansikte i samarbete med Chékéba Hachemi, grundare/ordförande i Afghanistan Libre. I boken berättar hon om hur hon (efter att ha kommit över den inledande och långvariga chocken/depressionen) bedrev både en hemlig sjukvårdsmottagning och en underjordisk skola hemma i lägenheten tillsammans med sin mor läkaren. På grund av ett talibanskt Moment 22, där ingen kvinna får undersökas av manliga läkare och inga kvinnliga läkare tillåts arbeta, blir den lilla mottagningen livsviktig och Latifas mamma tillbringar mycket tid med att plåstra om misshandlade kvinnor och sy ihop unga våldtagna flickor med stympade könsorgan.

Språket är enkelt och rakt på sak, ungefär som om dagboksanteckningar ligger till grund för berättelsen, men mycket smärtsamt, redan i titeln. Talibanernas kvinnohat går utanpå det mesta, det är obegripligt, men Latifa identifierar det som en önskan att helt enkelt utrota de afghanska kvinnorna, könsrasism. Hon anser också att talibanerna inte har en aning om vad Koranen förespråkar, att deras dekret är mest bara snurriga avvikelser tvärsemot vad de heliga texterna säger. Latifa avslutar sin berättelse med några korta rader om händelseutvecklingen hösten 2001; den 11 september träffas Förenta Staternas huvudstad i hjärtat... den 7 oktober går USA i krig mot talibanerna. Ingen vet än hur fortsättningen blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...