lördag, januari 01, 2005

Lögnernas labyrint

Barbara Vine
LÖGNERNAS LABYRINT
Thriller - Wahlström & Widstrand
[0]

Till det pampiga Lydstep Old Hall på den engelska landsbygden kommer en ung, svensk kvinna, Kerstin Kvist. I den herrgårdsliknande bostaden - eller snarare det dystra kråkslottet - bor den bisarra familjen Cosway, där Kerstin till sin förvåning har fått anställning som vårdare till sonen, som eventuellt är schizofren. Det hela är lite oklart, men eftersom Kerstin i bagaget blott har ett färskt betyg i engelska från Lunds universitet och en kortare sköterskekurs är hon glad för att över huvud taget ha fått ett jobb i sitt nya hemland.

John, hennes patient, är i fyrtioårsåldern, tystlåten och ganska stillsam, eftersom han ständigt är nerdrogad av tunga mediciner. Det är ett absolut måste enligt hans mor, änkefru Cosway, eftersom han annars kan bli farlig och våldsam. Övriga familjemedlemmar är Johns fyra ogifta systrar, alla mycket olika. En av dem, den glamorösa Zorah, har lyckats göra sig fri från moderns järngrepp och lever sitt eget liv, till skillnad från de andra tre. Zorah har gift sig till pengar och portionerar ut summor till sin mindre välbeställda familj efter behag, medan det smått ruckliga Lydstep Old Hall efter faderns död tillföll John, den ende sonen. Fru Cosway är förstås inte helt nöjd med det arrangemanget och smider till Kerstins förskräckelse planer på att få sonen inspärrad för gott. Men så går fru Cosway och bryter benet och hamnar på sjukhus och Kerstin glömmer visst att ge John alla hans piller och vad händer väl inte då??

Thriller eller kriminalroman eller "vanlig" roman? Det är inte helt lätt att sätta en etikett på den här boken, som trots att den egentligen inte är särskilt spännande (och ärligt talat ganska förutsägbar) ändå fick mig att ivrigt vända bladen i min jakt på upplösningen. Men under pseudonymen Barbara Vine skriver min favoritdeckardrottning Ruth Rendell (född 1930) psykologiska spänningsromaner, så har det "alltid" varit. Eller sedan 1986 i alla fall, då Vine-debuten A Dark-Adapted Eye kom ut. Originaltiteln på Lögnernas labyrint är The Minotaur och den som är hemma på grekisk mytologi tänker förstås genast på Minotaurus och hans labyrint. Och det kan man ju göra om man vill. Annars går det bra att läsa och bli underhållen ändå, av udda karaktärer på den engelska landsbygden på 60-talet, av en intrig uppbyggd av ingredienserna hämndlystnad och avund, galenskap, testamenten och - labyrinter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...