söndag, februari 05, 2006

Skuggfigurer

Kevin Guilfoile
SKUGGFIGURER
Thriller - Natur och Kultur
[0]

En förutsättning för storyn: i en inte alltför avlägsen framtid är kloning om inte vardagsmat, så i alla fall en mer eller mindre accepterad lösning på barnlöshet. Modern teknologi gör det möjligt att ta till vara livskraftig DNA från vävnad som varit död till och med en längre tid. På sin fertilitetsklink hjälper doktor Davis Moore par som av en eller annan anledning inte kan eller vill skaffa egna barn, självklart reglerad av stränga bestämmelser. Bara en enda klon får tillverkas från varje donator, om det inte råkar bli tvillingar. Donatorn måste också vara död sedan en viss tid tillbaka, för att undvika att klonen råkar springa på sin egen spegelbild och vice versa.

Allt är inte frid och fröjd bara för att vetenskapen har gått framåt. Vissa religiösa rörelser höjer förstås ett varnande finger och ibland gör de mer än så. I boken träffar vi den religiösa fanatikern Mickey som protesterar på sitt eget lilla vis, genom att döda läkare och annan personal som arbetar med kloning. Attentatet mot Davis Moores klinik blir dock ett misslyckande, eftersom Davis klarar sig så gott som oskadd. Familjen Moore drabbas ändå snart av sorg när tonårsdottern Anna Kat hittas mördad och våldtagen. Någon gärningsman grips aldrig, så när Davis av en slump råkar komma över DNA från brottsplatsen tar han chansen. Nej, han klonar inte sin dotter, som man kanske hade förväntat sig, utan det blir mördaren som får en ny chans att komma tillbaka som klon, ett ganska märkligt beslut som förklaras med att doktor Davis är förvirrad av sorg. Nu planerar läkaren att bevaka klonen i många, många år, så att han någon gång i framtiden kan få se sin dotters mördare i ögonen. Året därpå föds Justin Finn, vars föräldrar är helt ovetande om vad deras läkare har pysslat med.

Kevin Guilfoile befolkar sin debut med ett helt gäng personer, men har tyvärr inte tagit chansen att på de drygt 400 sidorna utveckla de viktigaste personernas karaktärer, intrycket blir ganska platt och opersonligt. Början är bäst, men tempot är alltför långsamt för en så spännande intrig. Av nödvändighet måste författaren förstås vänta till Justin blir vuxen innan tumskruvarna s a s dras åt, men det blir för sackigt, särskilt när han skildrar polisarbetet. Jag skriker efter hårdare redigering! Kill your darlings! En diskussion om DNA och kloning är intressant förstås, men det jag gillar bäst är faktiskt när några av bokens huvudpersoner ägnar sig åt det sims-liknande dataspelet Skuggvärlden, därav bokens titel. Till sist en fråga till översättaren Ulla Danielsson: är det vanligt att vi i Sverige använder uttrycket Beamer när vi bara menar en BMW?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...