onsdag, februari 22, 2006

Hjältar

Claudia Marcks
HJÄLTAR
Noveller - Albert Bonniers förlag
[+]

Claudia Marcks bor sedan 1996 i Sverige, är född i Köln och uppvuxen i bl a Schweiz, men skriver på svenska. Efter att ha vunnit Vår Bostads novelltävling -99 debuterade hon med Kusaks val, även det en novellsamling. Den nya boken, Hjältar, består av fjorton korta noveller, eller "berättelser" i en alldeles speciell stil. Inga långa miljöskildringar här inte, platsen där novellerna utspelar sig är någon obestämt västerländsk storstad och vi hoppar rakt in i handlingen, rakt in i ett liv, där vardagen, på ett eller annat sätt tom eller grå, pågår för fullt.

Personerna heter genomgående Ernst, Frank, Hannah - i samtliga noveller. Samma tre namn återkommer hela tiden, men det är inte samma personer. (Eller är det faktiskt det?) Förutom namnet har karaktärerna det gemensamt att de när vi får läsa om dem genomför någon slags förändring i sina liv, som den levnadströtte mannen i novellen Likheter. Av en slump råkar han springa på sin dubbelgångare Ernst och byter för en tid liv med honom. Eller som kvinnan som i Lägenhet är i desperat behov av en förändring i sitt stressade småbarnsmammaliv och hittar ett udda sätt att koppla av i vardagen, i sin granne Hannahs bostad. Eller Frank, som i novellen Rum för spel glatt kör bil utan körkort, kanske för att försöka skapa en plats på sitt eget märkliga sätt. Ett rum för spel, där han kan ha körkort och samtidigt inte.

Nästan som hos Paul Auster dyker små detaljer från en novell upp i en annan och om man därtill lägger författarens ordknappa stil och karaktärerna som i varje novell heter samma sak, blir intrycket nära på kusligt, spökligt. Och intressant. Hur hänger det hela ihop egentligen, med alla dessa Ernst, Frank och Hannah, som ibland är bror och syster, granne, vän eller en fullkomlig främling? Det är nästan omöjligt för en deckarfantast att inte grubbla över en sådan sak. Claudia Marcks nya novellsamling väcker över huvud taget många frågor som aldrig får svar. Kanske är det inte heller viktigt för läsupplevelsen, för det som hade kunnat kännas konstruerat funkar faktiskt bra. Eftersom boken dessutom är som gjord för en snabb omläsning, för att upptäcka ytterligare detaljer, rekommenderas den till alla som vill upptäcka sin omvärld, sin egen vardag, på nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...