torsdag, januari 03, 2008

Månadens tyska

Christian v Ditfurths Mann ohne Makel hade jag gärna haft med under förra årets tyska läsprojekt, men något [vntrkrksjk] satte stopp för de flesta mellandagsplaner. Uff. Men nu till något trevligare, som Mann ohne Makel, Stachelmanns erster Fall. För det är en trevlig bok. Christian v Ditfurths hjälte ska, enligt någon recensent, kunna fylla luckan efter Wallander och visst, varför inte? Jag gillar den sympatiske Josef Maria Stachelmann, historieprofessor, specialist på nazitiden, en man med diverse krämpor, brutalt stökigt skrivbord och en förkärlek för klassisk musik. Genom barndomskamraten Ossi, numera kriminalpolis, blir han indragen i en mordutredning som har dragit ut på tiden.

Mannen utan fel (Makel) är den förmögne fastighetsmäklaren Holler, en samhällets stöttepelare, vars familj, hustru och två barn, på olika sätt systematiskt har mördats under de senaste åren. Kvar finns nu bara Holler med liten son, men det är knappast överdrivet att anta att de också svävar i livsfara. Men varför? Spåren leder bakåt i tiden och med hjälp av Herr Dr. Stachelmann hittar polisen ledtrådar i fyrtiotalets Tyskland. Det blir faktaspäckad läsning, men intressant. Lite som Nesbøs Rödhake! Christian v Ditfurth är själv historiker och Mann ohne Makel är alltså del ett i en serie på hittills fyra böcker. Fast enligt författaren själv ligger visst manuset till femte romanen redan färdigt. I min SUB väntar nu Stachelmanns andra fall, Mit Blindheit geschlagen. Hoppas den är lika bra!

2 kommentarer:

 1. Vad kul att du gillade Stachelmann!

  Jodå, "Blindheit" är minst lika bra. Faktaspäckad är den också.

  Men du, åldersenkäten ... Om man är exakt t.ex. 40 då? :-)
  (Fast det är man ju inte. Suck.)

  SvaraRadera
 2. Oj, tänkte inte på det med enkäten, men, tja, då får man helt enkelt fylla i där man tycker att man platsar!

  Var faktiskt tvungen att ta en titt på nya Stachelmann sent i går kväll och hjälp, nu har han visst trasslat till det alldeles med kollegans hustru och allt. Ska bli spännande att läsa fortsättningen!

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...