onsdag, december 17, 2008

Medan floden stiger

Henrik Kullander
MEDAN FLODEN STIGER
Roman – Wahlström & Widstrand
[0]

Titeln säger verkligen vad det här handlar om. Floden som stiger är Elbe och som den stiger. Erik och Lina tror knappt sina ögon när de från hotellfönstret ser vattnet skölja över kajkanten och sedan dag för dag fortsätta upp över torget och mot Hotel Europa där de bor. Det anrika hotellet i en liten, medeltida stad är bara det första stoppet på deras bilburna bröllopsresa genom Europa och redan från början vilar en kuslig stämning över berättelsen, a la The Shining. Märkliga ljud hörs om natten, man ser något i ögonvrån i de långa korridorerna och sedan börjar hotellgästerna försvinna. Evakuerade av någon räddningspatrull eller bara… borta? Vad är det egentligen som händer på det gamla hotellet? Vad är dröm och vad är verklighet?

Missförstå mig rätt, Henrik Kullander är ingen Stephen King, förmodligen vill han inte ens vara det! Ändå är det ganska svårt att få den gamla skräckklassikern ur tankarna när man läser Medan floden stiger. Samma mardrömsliknande scenario, med ett allt ödsligare hotell som det är omöjligt att ta sig ifrån, huvudpersonen som får allt svårare att kontrollera sitt alkoholintag och vaknar upp med minnesluckor, minnen från det förflutna som trasslar in sig med de alltmer förvirrade tankarna.

Efter sträckläsning av två tredjedelar tappar boken tyvärr lite när slutet börjar närma sig och jag blir inte helt övertygad. Ändå är Medan floden stiger en läsvärd roman, spännande och med ett lite ovanligt upplägg som lovar gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...