torsdag, april 16, 2009

De dödas fjärilar

Diane Wei Liang
DE DÖDAS FJÄRILAR
Kriminalroman – Alfabeta
[0]

Nyss läste jag Jadeögat, första delen i serien om den kvinnliga privatdetektiven Mei Wang, verksam i Beijing, något som inte alltid är så lätt om man råkar trampa på fel tår. Privat undersökningsverksamhet är förbjuden, men Mei kallar sig informationskonsult och hoppas komma undan med det. I andra boken blir hon anlitad för att leta efter den populära popsångerskan Kaili, som försvunnit utan att lämna några spår efter sig. Finns det någon sanning i ryktena om drogmissbruk eller har försvinnandet helt andra orsaker?

Diane Wei Liang är född och uppväxt i ett arbetsläger, hon studerade sedan vid universitetet, men tvingades fly i samband med massakern på Himmelska Fridens Torg 1989. Därefter hamnade hon i USA, senare i London. Sämre gick det för Lin, en annan av karaktärerna i De dödas fjärilar. Han råkade befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt och fick tillbringa tio år i arbetsläger. När han äntligen blir fri igen beger han sig genast mot Beijing för att hämnas.

I de bästa deckarna finns det alltid något mer att hämta, förutom själva spänningen. Här är det Kinas historia man får lära sig mer om, även vardagslivet i dagens Kina är fint beskrivet. Jag gillar att läsa om kinesiska seder och bruk, om hur det går till på sjukhus, nudelbarer, gator och torg. Intressant är det också att läsa om migrantarbetarnas livssituation. Och maten! En lyxmåltid kan bestå av maneter och inlagda sjöhästar, man mumsar på tusenårsägg och marinerade grisöron och… ja. Språket är annars omväxlande ganska korthugget, ibland mer målande. Lättläst, är det i alla fall. I Jadeögat fanns några cliffhangers och frågetecken, några av dem rätas ut i De dödas fjärilar, men det återstår en del som lockar till vidare läsning av serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...