måndag, maj 04, 2009

Efterdyningar

Anita Shreve
EFTERDYNINGAR
Roman - W&W
[+]

Ungefär en gång om året dyker det upp en ny Anita Shreve och förr eller senare brukar den också hitta hem till mig. Sist var det Strandsommar, om Sidney, som ”i efterdyningarna” (som jag skrev i min recension) av två misslyckade äktenskap mest flyter runt i livet. I år heter boken Efterdyningar (!) och handlar om efterspelet till en sexskandal på en snofsig internatskola i New England.

Skolans rektor blir naturligtvis chockad när det dyker upp bevis i form ett videoband, kanske främst för att killarna som syns på filmen hör till skolans mest lovande avgångselever. Alkohol, minderårig flicka och äldre basketspelare – nej, ingen bra kombination. Trots att rektorn bestämmer sig för att försöka skydda eleverna och skolan genom att lägga locket på, läcker till sist allt ut, filmen hamnar på YouTube och den lilla staden översvämmas av journalister och tv-team.

Historien benas upp med hjälp av flera berättarröster, de inblandade själva, föräldrar, skolans personal och andra i deras närhet. Resultatet blir tvärtemot vad man skulle kunna tro inte ett dugg splittrat, utan starkare, mer inträngande och boken är – som vanligt – i princip omöjlig att lägga ifrån sig. Familjekriser och stor sorg, intressanta frågeställningar och fina karaktärsskildringar, bra språk, ja, jag är nöjd.

6 kommentarer:

 1. Låter intressant - den hamnar genast på min "att läsa"-lista!

  SvaraRadera
 2. (b)loggboken: bra idé! Har du läst något av Shreve tidigare?

  SvaraRadera
 3. Är den otäck? Dvs våldtäkt?

  SvaraRadera
 4. snowflake: utan att avslöja för mycket - nej, inte riktigt så. Ganska obehaglig ändå förstås, fast jag (=fegis) klarade av den utan några större problem.

  SvaraRadera
 5. Den här tyckte jag mycket om!

  SvaraRadera
 6. Lotta: ja, jag också, den är en av hennes bättre.

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...