Cathrine Schück
MER NATURLIGT
Fakta - Bokförlaget DN
[0]
Föregångaren till Mer naturligt, Helt naturligt, har jag inte läst, däremot på olika sätt ändå tagit del av Cathrine Schücks mattips och förstått att matskribenten har slagit in på den nu för tiden så omtalade GI-vägen. Där är jag själv novis, så jag tyckte det skulle bli spännande att läsa mer om denna metod att hålla blodsockret på en jämnare och hälsosammare nivå. Enligt förespråkarna är mat med långsamma kolhydrater, med ett lågt GI-värde (enligt ett glykemiskt index) att föredra, fullkornsbröd i stället för vitt bröd, bönor och linser i stället för potatis och fullkornsris i stället för vitt ris. "Ät inget vitt", har jag hört sägas och det är ju lättare sagt än gjort...
Cathrines recept brukar vara enkla och ganska självklara, men mycket inspirerande och ibland är det ju just det som behövs. Jag fick ingen anledning att ändra den uppfattningen efter att ha läst Mer naturligt. Från boken provlagade jag bland annat en mustig minestrone med vita bönor, linsfyllda paprikor med champinjoner och lök samt rågpasta (eller fullkornspasta, fick det bli för oss) med en sås på tomat och brysselkål. Cathrine är för övrigt rätt sur på folk som rynkar på näsan åt kål i allmänhet och brysselkål i synnerhet. Supernyttigt och jättegott, utbrister hon och det är bara att instämma.
Bland recepten finns bland annat förslag till en bra frukost, lättlagad utflyktsmat, fisk och kött samt ett helt kapitel med vegetariska rätter, allt mycket vackert fotograferat av Susanna Blåvarg. Miljön är helt ljuvlig, ett litet pensionat i södra Frankrike. I slutet av boken tipsas läsaren bland annat om var man kan hitta de lite mer ovanliga ingredienserna, en merkostnad som känns trist. Varför måste vanlig vit spagetti vara billigare än den mycket nyttigare fullkornsvarianten? Och varför kostar coca-cola mindre än färskpressad apelsinjuice? Men det är förstås en helt annan diskussion...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)