måndag, januari 23, 2012

Tematrio - August m fl

Veckans uppmaning från Lyran lyder: Berätta om tre svenska klassiker ni gillar, med eller utan August! Eftersom August inte kommit mig så nära än blir det tre andra titlar, som jag i o f sig brukar komma dragande med i det här sammanhanget :)

1. Utvandrarsviten - Vilhelm Moberg. Fyra romaner, javisst, men för mig hänger de ihop. Berättelsen om Karl-Oskar och Kristina, Robert och Ulrika och de andra, sitter av flera anledningar djupt i min själ.

2. Kejsarn av Portugallien - Selma Lagerlöf, underbar och sorglig om fattige Jan i Skrolycka och hans vackra och högst älskade dotter Klara Fina Gulleborg.
 
3. Doktor Glas - Hjalmar Söderberg, denna fängslande dagboksroman är svår att lägga ifrån sig. Spännande som en deckare! Väckte starka reaktioner när den kom ut 1905 och visst håller den än.

10 kommentarer:

 1. Just dessa tre hade jag nog också valt! Utvandrarböckerna har läst och läst om och om igen... (och samma gäller (nästan) för Kejsaren av Portugallien och Doktor Glas)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra, Ingrid! Det är verkligen böcker som håller för många omläsningar, även om jag precis som du har läst Utvandrarböckerna flest gånger.

   Radera
 2. Kejsaren av Portugallien har jag inte läst, men jag såg TV-serien som gick på SVT för en massa år sedan och den var riktigt bra. Doktor Glas finns med även på min lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, den helt underbara filmatiseringen med Ingvar Hirdwall, Gunilla Nyroos, Cecilia Ljung ...

   Radera
 3. Två av tre lika är inte dåligt :) Utvandrarsviten har jag ännu inte läst men det ska bli ett sommarprojekt i framtiden har jag tänkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, hoppas du kommer att gilla Mobergs böcker lika mycket som jag gör! Då lovar jag att jag ska ta mig an Aniara, kanske som sommarprojekt också :)

   Radera
 4. Selma är inte min favorit men de andra två är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två av tre är ju inte så illa ;)

   Radera
 5. Älskar alla dina förslag :-)

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...