fredag, mars 30, 2012

Bokhyllerunda - V

Annie Proulx
VILDA VÄGAR
Noveller - Forum
[+]

Det rådde lite förvirring runt den här boken först, i alla fall i mitt huvud. Det berodde förmodligen på alla turer kring den förra novellsamlingen, Berättelser från vidderna. Du vet, den som innehöll den gripande berättelsen om Jack och Ennis som sedan blev en framgångsrik film vid namn Brokeback Mountain som gjorde att novellsamlingen (ibland) fick byta namn till just Brokeback Mountain med tillägget "och andra berättelser från vidderna". Men det här är nytt från Annie Proulx, även om de elva novellerna också den här gången utspelar sig i trakten runt Wyoming. Ett grepp som känns bra, välbekant och tryggt, eller trist? Det kan man förstås har olika åsikter om, men när kvaliteten är så här hög är det svårt att komma med några invändningar.

Måhända letar hugade filmproducenter redan efter en ny Brokeback Mountain mellan dessa pärmar och ja, homosexuell kärlek förekommer, om än inte lika uttalad som i den berömda novellen/filmen. En av mina favoritberättelser är Wamsuttervargen, där den otursförföljde Buddy hamnar i den gudförgätna hålan Wamsutter, en stad som inte är mycket mer än en ganska sorglig husvagnspark, befolkad av kringflyttande gas- och oljefältszigenare som följde i energiboomens spår. Det är vad Buddy tycker är det verkliga Wyoming - fyllt av fattiga, hårt arbetande tillfällighetsgäster, hårdföra och rastlösa, som tog sig dit dollarna växte. Grannarna i husvagnen intill verkar bekanta och visst, det är Buddys gamla skolkamrater, den elake översittaren som gift sig med skolans slampa. Gamla takter sitter i, eller? I jämförelse med Berättelser från vidderna (eller Brokeback Mountain och andra berättelser från vidderna...) känns Vilda vägar liksom lite lättare. Det förekommer bl a noveller om en magisk tekanna som har förmågan att uppfylla ägarens önskningar samt några talande grävlingar! Lite ovant när man är van vid författarens realistiska skildringar, men en rolig överraskning.

Annie Proulx har sina trogna fans, jag tillhör skaran som först lärde känna henne som E Annie Proulx. Vad som hände med E:et har jag f ö ingen aning om. Jag brukar föredra henne i novellform och tycker att hon är mästerlig när hon med ordval och formuleringar blixtsnabbt kan teckna ett porträtt av någon säregen boskapsuppfödare, beskriva stamgästerna på den sjaskiga lokala baren eller fånga den speciella stämningen under ett oväder ute på den karga slätten, något som i det lilla formatet förstås är särskilt viktigt. Ibland jämförs hon med storheter som Hemingway och visst, Annie Proulx kan faktiskt vara en framtida nobelpriskandidat. Som ett PS kan jag bara nämna att bokomslaget gjorde mig lite förvånad. Jag hade nog förväntat mig att Brokeback-succén skulle slås upp större, men Annie Proulx omnämns fortfarande som "författaren till Sjöfartsnytt". Men det är klart, Pulitzerpriset och National Book Award slår väl högre än Oscarsstatyetter?

(recension från 2006)

4 kommentarer:

 1. Jag måste verkligen läsa mer av Annie Proulx. Den här kanske vore något? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon är ju väldigt bra så det kan det nog vara :)

   Radera
  2. Jag har läst en tunn bok med bara Brokeback Mountain och den gillade jag mycket!

   Radera
  3. Gillade du den kommer du säkert tycka om annat av henne också. Jag gillar framför allt hennes novellsamlingar, läs gärna mer under min etikett "Annie Proulx"

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...