lördag, maj 26, 2012

Den nya Isabel

Collings Förlag gör tvärtemot "alla andra". I stället för att införa en karenstid på sina e-böcker fick två titlar (förutom novellen Den nya Isabel av Katherine Mansfield även Alter ego av Adam Hansson) e-bokspremiär på biblioteken en vecka innan de släpptes till återförsäljarna. Toppen! Detta är förlagets två första titlar, så vi får se om man fortsätter i den här fina stilen ...

I denna satir från 1921 över moderna äktenskap, Marriage à la Mode i original, möter vi alltså en ny Isabel, med "ett nytt skratt". I denna förändringens tid har hon själv också förändrats efter en Parisresa med en väninna. Ja, faktiskt har hela hennes liv förändrats efter familjens flytt till ett större hus i en förort. Maken William jobbar kvar i London och kommer bara hem över helgerna, där Isabel och de två barnen lever ett nytt liv med nya bohemiska vänner som bor och äter och lever gott på parets bekostnad. William kan inte låta bli att grubbla över hur det kunde ha varit och efter det korta, frustrerande besöket i hemmet skriver han ett brev, ett kärleksbrev, till sin hustru. Kan det förändra situationen?

För länge sedan (1983) fick jag av en tysk vän Mansfields novellsamling Miss Brill und andere Erzählungen, på tyska alltså. Jag minns inte mycket av den, men boken står kvar i bokhyllan och jag får lust att läsa om den nu. Den nya Isabel, i fin översättning av Camilla Jacobsson, ger nämligen mersmak. Jag gillar också "bonusmaterialet", en porträtt av författaren som bara blev 34 år efter ett minst sagt spännande liv.

6 kommentarer:

 1. Glädjande att se Katherine Mansfield i e-bokssammanhang. Jag blir också lockad att plocka fram den novellsamling jag har av henne ur hyllan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en kul överraskning! Vilken novellsamling har du?

   Radera
 2. Sally18:00

  Tack så mycket för rekommendationen. Blev riktigt glad när jag såg att den skulle komma ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Sally. Det är ett kul format, att ge ut noveller "styckevis".

   Radera
 3. Nu har jag lånat hem och läst, jag är mycket förtjust i Mansfield som jag en gång för mycket länge sedan skrev eng-uppsats om. Den gången var det Bliss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag är förtjust! Jag läste den där tyska novellsamlingen någon gång på åttiotalet och enligt min läsdagbok också Preludium, även det noveller. Nu blir det omläsning av Miss Brill, till att börja med.

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...