måndag, juni 25, 2012

Hösten på Sekwa

Förutom de goda franska nyheter jag tidigare har skrivit om, finns det flera godbitar på Sekwas höstlista.

I augusti kommer Nathalie - en delikat historia av David Foenkinos. Den åttonde romanen av en av Frankrikes tio bäst säljande författare har även filmatiserats, vilket man kan se av snygga Audrey Tautou på omslaget. Hon spelar Nathalie som efter bara några års äktenskap blir änka.

Nathalie är vertygad om att hon aldrig kommer att se åt en annan man igen, speciellt inte åt en nördig och försynt svensk som hennes kollega Markus. Men en dag kysser hon honom på ren impuls, och en annorlunda romans börjar sakta men säkert spira mellan dessa två omaka och komplicerade själar. Kapitlen i boken varvas av korta faktainslag, definitioner och anekdoter.


Lite längre fram i höst, i november närmare bestämt, kan vi läsa om frisörlärlingen Nina, som bor i en liten stad i norra Frankrike men som drömmer om en teaterkarriär. Michèle Lesbre, som har skrivit Nina av en slump, jobbade tidigare som förskolelärare men har sedan debuten 1991 gett ut tretton böcker.

Berättelsen utspelar sig under några få intensiva dagar då Nina letar efter en födelsedagspresent till sin mamma, som är textilarbetare, strejkorganisatör och ensamstående förälder. Samtidigt reflekterar Nina över männen i deras liv.


Kod 400 av journalisten Sophie Divry är en debutroman som magasinet Point de Vue beskriver som "en rosa färgklick i en ocean av grått". Det kanske kan vara något i september?


Böckerna på avdelning 400 har flyttats men ersätts aldrig. Tomheten på hyllorna blir ännu ett irritationsmoment för huvudpersonen, en bibliotekarie på ett landsorts bibliotek som ansvarar för avdelningarna geografi och oplacerbara böcker. I en monolog, riktad till en anonym person som blivit inlåst i biblioteket över natten, uttrycker hon både sin passion för yrket hon hamnat i av en slump och tristessen som präglar hennes vardag.

2 kommentarer:

 1. mmm-mycket förtjust i den delikata storyn : )

  http://lasdagboken.blogdns.com/2011/index.php?entry=entry110316-201959

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh, vad kul att du har läst och tyckt om den! Nu ser jag fram emot denna delikata historia ännu mer :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...