onsdag, november 21, 2012

3 nominerade

Hittills har jag klarat av tre av de titlar som nominerats till Augustpriset för årets svenska fackbok, samtliga lånade som e-bok från biblioteket:

Jag är Zlatan Ibrahimovic - Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz

Den här boken kräver väl knappast någon presentation. Finns det någon som inte har läst den, eller läst om den? "En känslig och sträv skildring" skriver juryn i sin motivering och även jag fängslades av att läsa om den fantastiske idrottsmannens uppväxt och bakgrund. När det sedan blir detaljerade skildringar av den ena tränaren efter den andra, för den ena klubben efter den andra, nej, det är inget för mig.

Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin - Katrine Kielos

"Homo economicus", den alltid lika rationella individ som nationalekonomerna brukar utgå från i sina analyser, är så klart inte rimlig. Det finns många andra faktorer som spelar in när vi fattar våra ekonomiska beslut, så mycket arbete - oavlönat - som aldrig syns i ekonomisk statistik. Om att mannen är norm och "det neutrala" utgångsläget, att det är kvinnorna som förväntas klä sig i kostym i affärsvärlden, inte mannen som kan slå sig lös bland blommor och volanger ... Intressant och tankeväckande.

Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid - Martin Gelin

En bok jag hade tänkt läsa inför det senaste amerikanska presidentvalet, nu hann jag inte riktigt klart innan dess, men det gjorde inte så mycket. Har lärt mig mycket om gerrymandering, filibuster, Super-PACs för att ta några exempel. Journalisten Martin Gelins andra reportagebok om amerikansk politik rekommenderas, den täcker det mesta man kan ha undrat om den kristna högern, Tea Party-rörelsen och mormonerna.


6 kommentarer:

 1. Fackböckerna har jag inte läst en enda av, skönlitterära klassen har gått bättre i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra vi kompletterar varandra! ;) Hade ju planer på att läsa fler nominerade, men det lär jag inte hinna innan måndag ...

   Radera
 2. Zlatan tyckte inte jag heller var någon höjdare - däremot har jag varit mycket sugen på Kielos bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade första delen av Zlatanboken, om uppväxten, men sen blev det lite tjatigt. Och då är jag ändå sportintresserad! :)

   För mig inga stora aha-upplevelser av Kielos bok, men ändå läsvärd.

   Radera
 3. "Den amerikanska högern" tänker jag läsa- tror att det är en mycket intressant bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var den! Min favorit av dessa tre Augustprisnominerade faktaböcker.

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...