tisdag, november 20, 2012

Tematrio - Elisabeth

Nu var ju namnsdagen i går, men jag firar Elisabeth även i dag med veckans tema: Berätta om tre böcker skrivna av eller innehållande en Elisabeth (smeknamn och annan stavning godkännes så klart!)

1. Cranford - Elizabeth Gaskell. Brittiskt mys i lilla staden Cranford vid mitten av 1800-talet. Blev också fantastisk kostymteveserie med bl a Judi Dench, Julia Sawalha och Imelda Staunton. Det är kvinnorna som står i centrum, ofta fattiga, änkor eller ogifta, som styrs av stenhårda sociala regler om visiter, hattar och vad som passar sig. Varm vänskap och små händelser som blir stora i den lilla världen.

2. Historikern - Elizabeth Kostova. Om den vilda jakten på Dracula, eller Vlad Pålspetsaren, eller prinsen av Vallakiet. Av en slump (eller inte...) upptäcker en flicka i pappa historikerns bibliotek en bunt gamla brev tillsammans med en bok. Över mittuppslaget en illustration av en drake, med ett enda ord i gotisk skrift: Drakulya. Alla andra sidor i boken är märkligt nog helt tomma. Nyfiken flicka frågar ut pappan som motvilligt berättar hur han kom över boken. I drygt 550 sidor förs intrigen framåt på ett par tre olika plan, vilket är ett smart grepp som i mitt fall inbjuder till läsglädje. Min recension.

3. Die vierte Tochter - Krystyna Kuhn. Och här möter vi en kunglighet, Elisabeth, Sissi med det långa håret, kejsarinna av Österrike, drottning av Ungern. Fast egentligen är Die vierte Tochter (Den fjärde dottern) en deckare och Elisabeth skymtar bara i intrigen. Antropologen/”gravforskaren” Franka råkar ut för tre saker ungefär samtidigt. Hennes kille lämnar henne, på jobbet får hon i uppdrag att spåra ett upphittat kranium och lägenheten i huset hon delar med föräldrarna ska renoveras. Min recension.

10 kommentarer:

 1. Den första har jag sett, jag som nästan missade min namnsdag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den bra, teveserien? Inte lätt att komma ihåg alla dagar ... ;)

   Radera
 2. Anonym14:12

  Finns Die vierte Tochter på svenska? Om inte, är du superduktig på tyska eller tror du att en som bara är hyfsat bevandrad i det språket skulle klara att läsa den? Jag är sugen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krystyna Kuhn är inte översatt till svenska, vad jag vet, men den klarar du säkert! Kollade min bokhylla nu, men har visst inte kvar boken, annars kunde jag ha skickat den till dig. Tror jag kan ha lämnat den vidare till någon annan bokbloggare, eventuellt.

   Radera
  2. Anonym16:05

   Vad gullig du är! Jag ska till Berlin i januari så jag kan införskaffa mig ett ex ändå. Det är bra med tips på böcker att köpa där.

   Radera
  3. Berlin, åh, så härligt! Då hoppas jag du kommer hem med hela resväskan full med spännande böcker :)

   Radera
 3. Historikern finns även i min Trio. En riktigt bra bok. Dina andra två Elisabeth har jag inte läst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den bra, överraskande nog för mig som inte är så förtjust i vampyrer!

   Radera
 4. Cranford kände jag bara till som teveserie, men inte sett av någon anledning. Låter som om jag skulle gilla boken också! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktig klassiker! Och teveserien är också bra med så fina skådisar.

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...