måndag, november 19, 2012

Våren på Leopard Förlag

Författaren och journalisten Maria Svelands böcker Bitterfittan och Happy, happy har väckt debatt och intresse, på olika sätt. Hennes senaste bok Hatet, om antifeminism, kommer i februari och det lär snackas en hel del om den också. I intervjuer med forskare, politiker och hotade kvinnorättsaktivister diskuteras det varför hatet mot feminister och kvinnor ökar just nu. Och vad får det för konsekvenser?

Hatet mot kvinnor känner inga geografiska gränser, det återfinns i alla länder, i alla kulturer. I Guatemala har morden på kvinnor och aktivister antagit epidemiska proportioner och man använder numera begreppet Femicide för att benämna det särskilda våld som drabbar kvinnorna där. I Norge var kvinnohatet en av drivkrafterna hos Anders Breivik. I Sverige tar det sig andra uttryck i form av personliga mail, extremistbloggar och antifeministiska ledare och krönikörer.

I mars kommer Satans Dostojevskij, en bok som bland annat behandlar kvinnors villkor i den muslimska världen. Atiq Rahimi från Afghanistan, författare och filmskapare, har i sin nya roman inspirerats av Dostojevskijs klassiker Brott och straff. Men i stället för S:t Petersburg utspelar berättelsen sig i dagens krigshärjade Kabul och vår huvudperson heter Rassul, inte Raskolnikov ...

I romanens inledning mördar huvudpersonen Rassul den förhatliga pantlånerskan nana Alia för att komma över den gamla damens pengar och för att hämnas sin älskade fästmö Suphia. Men redan i det ögonblick brottet är begånget börjar ånger och skuld äta i honom. När Rassul till slut beslutar att överlämna sig till rättvisan för att sona sitt brott visar det sig dock att polisen är ganska ointresserad av hans fall. Rassul frågar sig: existerar det ens någon rättvisa längre?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...