onsdag, november 07, 2012

Shakespeare på Spira

Klassiskt kärlekstrassel
I kväll är det sista chansen att se William Shakespeares En midsommarnattsdröm på min hemstads nya stolthet Kulturhuset Spira. Jag såg föreställningen för någon vecka sedan och blev förtjust i denna spännande nytolkning med blod, svett och tårar, sex, skratt och passion.

Och här är klassikern i ett helt annat format, som bilderbok. En bokrecension från förr, 2003, närmare bestämt:

Cecilia Sidenbladh
EN MIDSOMMARSNATTSDRÖM
Barn - Rabén & Sjögren
[0]

Shakespeares komedi En midsommarnattsdröm i bilderboksformat - visst låter det spännande? Välkände Tord Nygren som står för illustrationerna har tidigare arbetat tillsammans med Cecilia Sidenbladh i en liknande bilderbok, då handlade det om Trollflöjten. Hur lyckas man då med att anpassa en ganska rörig förvecklingskomedi och alla krångliga intriger så att de passar för små barn? Här har handlingen förstås stramats åt och texten är rejält förkortad. De fantasifulla teckningarna som myllrar av saker att upptäcka, (älvor, älgar, blommor, diverse filurer...) bidrar till att förhöja stämningen och gör läsningen underhållande.

I centrum för berättelsen/sagan står älvkungen Oberon som på självaste midsommarafton råkar i gräl med sin älvdrottning Titania. Älvkungen bestämmer sig för att spela henne ett spratt och hans busige tjänare Puck hjälper gärna till genom att tillreda en trollsaft som ska göra att Titania förälskar sig i den första varelse hon får syn på när hon vaknar. Det visar sig bli en åsna, om än en utklädd sådan, nämligen en av skådespelarna ur den amatörteatergruppen som håller till i en skogsglänta för att repetera en pjäs.

Puck får strax mer att göra. Trollsaften kommer åter till användning när ungdomarna Lysander och Hermia respektive Demetrius och Helena behöver lite hjälp på traven när det gäller kärlekstrasslet dem emellan. Många namn och intriger hinner det alltså ändå bli, trots förkortningen, men passande läsålder kan ändå ligga någonstans från sex år och sedan uppåt. Jag, som inte är helt hemma på Shakespeares alla verk, gillade att få en del av komedin serverad i denna lättlästa form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...