fredag, november 16, 2012

Våren på Sekwa

Böcker som är skrivna av manusförfattare brukar jag bli lite extra intresserad av, de brukar kunna få berättelsen att flyta på ett så väldigt bra sätt. Fiskar ändrar riktning i kallt vatten - Pierre Szalkowski är just en sådan bok, författaren bor i Kanada och Fiskar ... är hans debutroman från 2007. På svenska kommer den i mars 2013.

Den 4 januari 1998 får en elvaårig pojke reda på att hans föräldrar är på väg att skiljas och ber desperat om hjälp från ovan. Den 5 januari 1998 drar den värsta isstorm som Quebec någonsin upplevt in över landet. I naturkatastrofens spår formas nya vänskapsband, och solidaritet och medmänsklighet börjar spira.

Inget allvarligt - Justine Lévy kommer i april, den franska författarens andra roman och den tredje som översätts till svenska efter Vi ses på Place de la Sorbonne och En ovärdig dotter. Sägs vara starkt självbiografisk.

Louise och Adrien har känt varandra sedan tonåren och är lyckligt gifta. Ända tills den dag då Adrien möter sin fars unga älskarinna idealkvinnan Paula med mördande blick och blir blixtkär. Louise tappar all lust, glädje och intresse för livet, och fastnar i ett närmast apatiskt tillstånd medan allting rullar på runtomkring henne. Det hade kunnat pågå i månader, i år. Men kanske kan en ny kärlek hjälpa Louise att återvända till livet och klistra ihop bitarna av sig själv.


Afropéerna, som ser sig som icke-européer som utvisats till Europa, dem har jag inte läst många böcker om eller av. Léonora Miano föddes i Kamerun, men flyttade som artonåring till Frankrike. Av hennes sju böcker är Nattens inre och Konturer av den dag som nalkas tidigare utgivna på svenska av Sekwa. Sorgsna själar kommer i april nästa år.

Antoine Kingué, även kallad Snow, är född och uppväxt i Frankrike men har sitt ursprung i Mboasu, söder om Sahara. Han drömmer om att bli en stjärna och om kändisskapets fördelar. Då skulle han kunna hämnas på alla dem som inte älskat honom tillräckligt, hans frånvarande mamma och favoriserade bror, alla dem som gjorde livet surt för honom som barn. Men när mamman och brodern plötsligt bestämmer sig för att flytta tillbaka till hemlandet lämnas Antoine ensam med all sin bitterhet. Då tvingas han konfrontera avundsjukan, sorgen och ilskan han samlat på sig under åren.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen titeln "Fiskar ändrar riktning i kallt vatten"! Det är en spännande bokvår som väntar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fin titel på en bok som jag väldigt gärna vill läsa!

      Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...