torsdag, januari 24, 2013

Tematrio: Vinter samt en bokvinst

Veckans utmaning lyder: Berätta om tre böcker som utspelar sig under vintern. Egentligen vill jag inte ge denna eländiga årstid mer uppmärksamhet, men när jag samtidigt kan tipsa om några bra böcker så ... Och en bokvinst som lite passar in på temat också, jag var en av de lyckliga vinnarna när bokbloggen Och dagarna går ... lottade ut Vinterdagbok - Paul Auster! Jättekul, jag ser fram emot att läsa. Till tematrion:

1. Fröken Smillas känsla för snö – Peter Høeg är en gammal favorit. Grönländska Smilla, bosatt i Köpenhamn, får ett mysterium på halsen. Grannpojken Esajas halkar ner från taket och dör. Det är ingen olyckshändelse, menar Smilla och forskar vidare i fallet. Gillar språket och stämningen, och starka, coola Smilla förstås.

2. Iskallt spår - Stephen Booth, en av mina favoriter i serien om poliserna Ben Cooper och Diane Fry, den tredje boken närmare bestämt, då allt var frid och fröjd och jag tyckte att Booth var underbar ... Det är vinter och kallt och snöigt i nationalparken Peak District, när man under vingen på ett gammalt flygplansvrak hittar ett dött spädbarnslik. Fram ur snön krafsar man mörka hemligheter ... Min recension.

3. Snömannen - Jo Nesbø. Boken som lyckades ge mig samma rysningar av snögubbar som en del får av clowner. En kvinna försvinner spårlöst från sitt hem i Olso och någon okänd person bygger en snögubbe i hennes trädgård. Ett anonymt brev till kriminalkommissarie Harry Hole från någon som kallar sig Snömannen leder in på ett snårigt spår, när han upptäcker att gifta kvinnor under flera år har försvunnit i samband med det första snöfallet. Brr! Min recension.

6 kommentarer:

 1. Fröken Smila - jag minns att jag älskade de första två tredjedelarna av boken men sen blev besviken.
  Den bästa vinterboken alla kategorier för mig, som nästan får mig att försonas med vintereländet, är förstås Tove Janssons förunderliga Trollvinter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig var de två första tredjedelarna så bra att de kompenserade den kanske inte riktigt lika lyckade sista tredjedelen ... Men Smilla är ändå oförglömlig!

   Radera
 2. Jag råkade ju upptäcka Stephen Booth förra året, när jag glad i hågen köpte den första i serien. Nu visar det sig att det är nästan omöjligt att få tag på de andra äldre delarna. Ibland är det inte bara bra att upptäcka en gammal serie...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då, det blir att leta på antikvariat o liknande då? De första böckerna är ju de bästa, tycker jag i alla fall.

   Radera
  2. Jag har lagt in en bevakning på bokbörsen och kollar antikvariat med jämna mellanrum. Kanske kan jag i alla fall hitta tvåan så småningom så jag kan fortsätta :)

   Radera
  3. Då hoppas jag att du hittar dem!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...