måndag, januari 14, 2013

Våren på Norstedts

I en reviderad översättning av Eiko och Yukiko Duke kommer i mars Haruki Murakamis Elefanten som gick upp i rök. Det gick ju så bra med Fågeln som vrider upp världen, så jag testar gärna dessa sjutton berättelser som utspelar sig i vardagens välbekanta miljöer, men de realistiska kulisserna av villaförorter, bakgator och kontorslandskap ruvar på surrealistiska hemligheter

Med lekfullhet och humor skildrar Murakami de fantasier och drömmar som frodas i skuggan av våra vanor. Han har en skarp blick för de absurda dragen i vår samtid, men hans berättelser präglas också av ett smittande vemod över tidens gång och över de kärlekens förluster som kantar livets väg.

I sin nya bok, kortromanen Var man (april) undrar Torbjörn Flygt vad är det att vara far? Att vara man? Och vad händer om någon hävdar sin rätt till det barn som du fostrat som ditt eget?

Kim befinner sig ensam i sitt hem. Hans sambo och dotter är borta över dagen. Då dyker Tomas, en man han aldrig har träffat, oannonserat upp och gör sig hemmastadd på ett oväntat sätt. Tomas cirklar runt Kim och söker med maktspråk och antydningar få honom ur balans. Men i och med det kommer han också att blotta sig själv.

Bilderboksskaparen Pija Lindenbaums debut som romanförfattare är också den en kortroman,  Plats, om en medelålders kvinna på gränsen till nervsammanbrott (mars).

Hon är en alldeles vanlig kvinna med kontorsarbete och man och ett vuxet barn som har hamnat i ett tillstånd där allt börjar kännas främmande. Vardagliga möten och situationer känns konstiga och påträngande. Så en dag lämnar hon hem och arbete och barrikaderar sig i en lånad lägenhet där hon skär av förbindelsen med omvärlden. Slänger mobiltelefon och dator.

Och så skaffar hon en hund. Nu är det bara hon och hunden
.

6 kommentarer:

 1. jo, böcker tar inte slut... Murakami är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst Fågeln som vrider upp världen än så länge, men vill gärna läsa mer. Har du några bra tips?

   Radera
 2. Murakami er veldig bra! Trekkoppfuglen er min favoritt, med IQ84 og Kafka på stranden på ein solid andreplass. Kos deg med dei nye bøkene!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, så bra med tips! Ibland är det svårt att veta hur man ska gå vidare med en ny författare. IQ84 verkar vara ett stort läsprojekt, jag ser fram emot att ta mig an det, kanske senare i år.

   Radera
 3. Murakami har jag tänkt läsa något av under året. Har förstått att han skriver bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillade som sagt Fågeln som vrider upp världen, ser fram emot att utforska hans böcker ännu mer.

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...