torsdag, mars 28, 2013

9/10: Från Skåne

38 år var hon bara, Victoria Benedictsson, när hon bestämde sig för att ta sitt eget liv med en rakkniv på ett hotellrum i Köpenhamn. Innan dess hade hon levt ett turbulent liv med konstnärsdrömmar i unga år, drömmar som kvävdes av pappan, sedan ett äktenskap med en mer än dubbelt så gammal änkling med fem barn, en sjukdomsperiod och därefter en olycklig kärlekshistoria med den danske litteraturkritikern Georg Brandes. I Från Skåne ges inte mycket information om författaren, mer än att Victoria Benedictsson skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren och var en av Sveriges mest utpräglade litterära realister, men hon är ju inte ogooglebar.

Novellsamlingen Från Skåne är debutboken från 1884, genombrottet kom året efter med Pengar som har fått en plats i Feministbibliotekets kanon. Vissa av novellerna är väldigt korta, bara ett par sidor, små porträtt som ska bygga på det självupplevda. På flera ställen talar Victoria Benedictsson om just realism i litteraturen, det finns flera författare eller folk som läser romaner och funderar på detta. En man med författardrömmar får uppmaningen: studera [verkligheten] så noggrant in i dess minsta drag, som målaren studerar sitt ur naturen gripna ämne; nöj er ej förrän ni fått den med fotografisk trohet återgiven, och släpp ej till mer än en mycket liten dosis fantasi. Intressant att läsa detta, redan i debuten.

Har du läst Mary Swann - Carol Shields kan du säkert med mig dra paralleller med den här artikeln, Victoria i nytt sken, om Hennes döda kropp - Lisbeth Larsson, litteraturvetare. Bloggutmaningen när den är som bäst leder vidare in på nya spår, till nya spännande böcker!

Läsmaraton: bok 9/10

2 kommentarer:

 1. I Hörby finns en fin utställning på museet om Victoria Benedictsson. Kunnig personal dessutom. Om man har vägarna förbi alltså:).
  http://www.horby.se/bibliotekochkultur/horbymuseum/foremalochfakta/victoriabenedictsson/Sidor/default.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vilket bra tips! Ja, någon gång kanske man har vägarna förbi :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...