fredag, april 05, 2013

En läskig bokpodd

Bra, och läskigt, avsnitt (nr 9) av Bokhoras bokpodd om skräck och hat. Lyssna här!

Skräck

Jag blir intresserad av att läsa Världskrig Z: en muntlig historik över zombiekriget - Max Brooks. Har lite problem med att hitta rätt i skräcken, antingen blir jag inte rädd alls (vampyrer) eller också alldeles för rädd (spööööken). Zombier hamnar någonstans mitt emellan, jag ser det i alla fall på "teve" i form av Walking Dead och nu senast BBC:s In the Flesh.

Det intressanta med boken: hur 65% av alla människor i dagens samhälle blir helt överflödiga, eller åtminstone får stora problem med att klara överlevnaden i detta zombievärldskrig. Samhällsstrukturer raseras, en utveckling som inte är särskilt svår att se i framtiden. Ska kanske köpa den rekommenderade kofoten, förresten ...

Och kanske ska jag ta till mig tipset att läsa boken på engelska, om översättningen nu är problematisk. För det gillar inte jag.

Hat

Och så den intressanta diskussionen om Hatet: en bok om antifeminism - Maria Sveland. En helt annan samhällsutveckling som vi just nu befinner oss mitt i, en mycket otäck sådan med aggressivt näthat, kvinnohat, feministhat. Otroligt skrämmande och jag vet inte om det hjälper med en kofot i det här fallet ...

Hatet skrev Maria Sveland efter att ha fått ett dödshot i posten pga boken Bitterfittan och det blev en personlig skildring av upplevelserna efteråt. Bokpoddens gäst Peppe Öhman berättade f ö att i Finland är feminismen fortfarande på en "primär nivå" och diskuteras inte på samma sätt i media, feminister ses helt enkelt inte som något hot (jag tolkar det som att de inte tas på allvar) och har därför inte haft samma problem som i Sverige. Än.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker zombier är jätteotäcka, värre än spöken. Världskrig Z har jag läst, tyckte den var riktigt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är de läskiga! Jag skulle inte stanna för att gulla med en, s a s ... Kul att du också rekommenderar boken, jag vill gärna läsa den.

      Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...