söndag, maj 26, 2013

Från A till Ö: W som i Fay Weldon

Mina allra första Fay Weldon läste jag i början av 1980-talet, jag har väl haft halvbra koll på henne under alla år som gått sedan dess, jag har läst en hel del och hon är en välrepresenterad författare i min bokhylla. Ändå är det nog de där allra första läsminnena som står sig starkast. Inte mycket var översatt när jag började läsa henne men jag tragglade mig fram på engelska, The life and loves of a she-devil, Little Sisters, Polaris & Other Stories, The Shrapnel Academy ...

Allt började med Röksvamp som kom ut på svenska 1982, jag valde den som välkomstbok i någon bokklubb, läste om och om igen om gravida Liffey och hennes man Richard som flyttar ut till den kanske inte så idylliska engelska landsbygden och sedan fick jag inte nog av smarta, vassa, roliga, elaka Fay. En skön kontrast till det s k "tantsnusket" som också var stort på den tiden.
Mina Fay-böcker

En hon-djävuls liv och lustar är väl Fay Weldons allra kändaste bok, som sedan blev en mycket dålig film med bl a Meryl Streep, Roseanne Barr, Ed Begley Jr. Om Mary Fisher som bor i ett högt fyrtorn vid havet, om kraftiga, klumpiga Ruth som hatar Mary Fisher och älskar sin man som älskar Mary Fisher. Den senaste Fay-boken jag läste var En styvmors dagbok, där författaren driver med psykoanalysen och dess olika riktningar. Jag har inte läst Auto da Fay än, självbiografier är ingen stor grej för mig men just när det gäller Fay Weldon känns det ändå som ett - roligt - måste. Några ytterligare boktips här.

Har du läst något av Fay Weldon? Har du någon bra författare på W att dela med dig av?

4 kommentarer:

 1. Jag har bara läst En hon-djävuls liv och lustar, och gjorde det rätt nyligen. Jag har också en biografi om henne här hemma i hyllan, en bok som tyvärr har blivit stående och ger mig dåligt samvete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då finns det mycket mer att upptäcka, om du skulle vara på det humöret :) fast dåligt samvete tycker jag absolut inte du ska ha!

   Radera
 2. Jag kan rekommendera Auto da Fay eftersom biografier inte är min grej heller :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, då ska jag försöka ta mig tid att läsa! Vill ju egentligen veta mer om en författare jag har läst så mycket av, så det var bra att du rekommenderade :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...