söndag, oktober 27, 2013

Från A till Ö: ÅÄÖ som i Klas Östergren

Svar på frågan i förra inlägget: Gentlemen - Klas Östergren, där huvudpersonen författaren Klas flyttar in i en luguber våning hos bröderna Morgan på Hornsgatan i Stockholm.

"Fusket" fortsätter alltså, även alfabetets tre sista bokstäver får samsas om en författare, Klas Östergren. Men han är å andra sidan stor nog att räcka till för dem alla tre ... Genombrottet kom med just Gentlemen, 1980, en klassiker i dag. Jag minns inte i vilken ordning jag själv läste hans böcker (min läsdagbok saknar årsangivelse före 1982, sådant oskick!) men jag plöjde i alla fall även Fantomerna och Attila.

1983 kom Fattiga riddare och stora svenskar, jag köpte - inbundet! - och läste om den charmige och lite korkade gangsterkungen Florian Kroull i trettiotalets Stockholm. Hm. En skröna. Det gillade jag inte ens då. Vad hände sedan? Jo, jag tappade bort Klas Östergren, eller han tappade bort mig. Han jobbade förstås vidare, översatte, skrev bl a manus till flera teveproduktioner. Jag läste ibland. Nu har jag börjat hitta tillbaka igen, självklart tack vare eLib, senast Tre porträtt och novellen Ravioli från förlaget Novellix. Jag har funderat på att läsa Gangsters, den fristående uppföljaren till Gentlemen, men vill jag egentligen veta hur det gick? Hermia är inte så säker ...

Har du läst något av Klas Östergren? Har du någon bra författare på ÅÄÖ att dela med dig av?

4 kommentarer:

  1. haha, idag använde jag också det nesserska 'klåda i själen', men glömde att säga 'diffus' framför : )

    SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...