fredag, oktober 18, 2013

Kyss mig först

Lottie Moggach
KYSS MIG FÖRST
Thriller - Modernista
[+]

Identitetsstöld är något som kan ge kalla kårar hos de flesta, men i det här fallet är "offret" mer än villigt att lämna ut mycket privata uppgifter om sig själv. Hon, Tess, tänker nämligen ta livet av sig men vill skona de anhöriga, så hennes liv på internet, med mejl, uppdateringar och bilder på Facebook etc måste med hjälp utifrån fortsätta precis som vanligt. (Ungefär som i Levande och döda i Winsford - Håkan Nesser!) Det är där den unga datanörden Leila kommer in i bilden. Hon är en ensam tjej som hänger en hel del på filosofisajten Red Pill, namnet så klart taget från Matrix där det röda pillret visar sanningen, hur obehaglig den än kan vara.

Red Pill är ett forum där man kan diskutera livet under kategorier som religion, kultur, ekonomi med mera. Ett av de viktigaste kriterierna för att få delta är "rationellt tänkande", slarvigt språkbruk tillåts ej, inte heller ostrukturerat babbel om vad vi för tillfället kom att tänka på. Webbplatsens grundare är Adrian, han förespråkar libertarianism och tror på självägarskap, inklusive rätten till sin egen kropp, sitt liv och sin död. När han kontaktar Leila angående "Projekt Tess" blir hon smickrad och känner samtidigt att hon kan göra en insats för en medmänniska. Leila som älskar World of Warcraft tycker att det ska bli som att ha en avatar, fast mycket bättre och lägger ner stor möda på att kartlägga den karismatiska Tess, med diagram, foton och tidslinjer. Ingen lätt uppgift då den andra kvinnan levt ett kaotiskt liv och dessutom berättat lite olika versioner för olika personer. Som man ju gör. Kanske.

Daily Beast blurbar och kallar Kyss mig först "den första stora romanen om Internet" och jag tror banne mig de har rätt. Brittiska journalisten Lottie Moggach följer i Alex Marwoods fotspår (Onda flickor, min recension) med en fängslande debut som förutom den rena spänningsläsningen dessutom väcker en del funderingar på liv och död. Och kanske också på vad vi egentligen håller på med när det gäller sociala medier. Förlaget Modernista lockade mig med "En The Talanted mr Ripley för Facebookeran" och jag är inte ett dugg besviken. Jag varnar för sträckläsning!

6 kommentarer:

 1. Åh, nu blev jag ju riktigt sugen på att läsa denna. Snart. Också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det! Du får flytta upp den lite i bokhögen ;)

   Radera
 2. Har denna liggande. Blev jättesugen på den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul, hoppas du gillar!

   Radera
 3. Läser boken och funderar just i detta nu. Intressant vinkling!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker att den är mer än "bara" en spänningsroman, mycket läs- och tänkvärd. Ser fram emot din text om boken :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...