lördag, november 30, 2013

Tre på tre: Anil's Ghost

Bok nr 3 (eller 2, eller kanske t o m 4, det beror lite på hur man räknar!) i utmaningen Tre på tre, tema: Asien blev Anil's Ghost - Michael Ondaatje (svensk titel Anils skugga). Titelns Anil är en ung kvinna som på uppdrag av FN återvänder till hemlandet Sri Lanka. De senaste femton åren eller så har hon tillbringat utomlands, med utbildning och jobb som rättsmedicinsk expert i Storbritannien och USA, är västerländsk till den grad att hon glömt det mesta av sitt modersmål. Nu hamnar hon mitt i inbördeskriget, i en vardag där vanliga batterier kan beslagtas i en vägspärr eftersom de är en viktig beståndsdel av hemmagjorda bomber, i ett krig där man tvingas slåss mot inte bara en fiende utan flera.

Här kan människor bara försvinna, ibland dyker de upp igen, levande eller döda, eller så hittar man bara deras huvuden spetsade på pålar. Det är för att identifiera dessa kroppar som ofta hittas i massgravar som Anil och hennes samarbetspartner, arkeologen Sarath, har anlitats. När de stöter på ett skelett som kan vara ett bevis på vad landets regering sysslar med när det gäller utrensning av rebeller i byarna blir berättelsen spännande som en kriminalroman, även om författaren inte släpper de individuella människoödena för det. Starka skildringar framför allt av hur det är att jobba som läkare i ett krigshärjat hemland, med ett vackert och eftertänksamt språk som blir en stark kontrast till krigets vidrigheter. Ondaatje är själv född på Sri Lanka men flyttade redan som barn till England och sedan Kanada, är väl mest känd för Den engelske patienten men Anil's Ghost är för mig den bättre av de två romanerna.

Som alltid ett nöje med Pocketlovers utmaning Tre på tre. The Wasted Vigil - Nadeem Aslam hade jag från början med i min trio men den kommer att få vänta till en annan gång. På tema Asien har jag ändå i höst förutom Anil's Ghost läst:

Stundens blomma - Ko Un (min recension)
Det kala trädet - Park Wan-Suh (min recension)
Shanghai Performance - Silke Scheuermann (min recension)

4 kommentarer:

 1. Jag gillade Kattens bord mycket :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips, Gittan! Jag läste på om boken nu, också lite Sri Lanka. Jag skriver genast upp den på listan :)

   Radera
 2. Ville bara tala om att jag råkade radera dina kommentarer istället för att publicera... blev alldeles för glad och ivrig och lite ringrostig får jag väl säga :-) så Tack!!! för dina kommentarer :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan! Då får jag komma tillbaka och kommentera igen :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...