lördag, mars 22, 2014

7/10: Expeditionen. Min kärlekshistoria

Andréemuseet i Gränna är ett klassiskt utflyktsmål i mina trakter, inte hade jag väl trott att jag skulle få en så stark lust att besöka det ännu en gång. Inte heller trodde jag att jag skulle vara vaken till långt fram på natten för att läsa "lite till", jag gillar nämligen att sova! Men så smittande är Bea Uusmaa entusiasm och jag lovar att jag kommer betrakta museets gryniga svartvita fotografier, skyltdockorna, ballongkorgen och alla de andra spillrorna av den misslyckade polarexpeditionen med helt andra ögon vid nästa besök.

Författaren och läkaren Bea Uusma har gjort en egen expedition i ingenjörernas fotspår, hon följer tätt efter Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel som den 11 juli 1897 lyfte i gasballongen Örnen från Danskön på Spetsbergen. Hon gräver i arkiv, pratar med släktingar, reser själv till polartrakterna. Vad hände egentligen, hur dog de inblandade och kanske framför allt varför? Allt var förberett in i minsta detalj, i arkiven finns anteckningsböcker med långa beräkningar, allt material var specialbeställt och ändå gick det så fel. Det är hjärtskärande att läsa om de upptäcksresandes optimism och kärleksbreven till dem där hemma, fascinerande att studera de gamla fotografierna och fördjupa sig i olika teorier.

Expeditionen. Min kärlekshistoria belönades med Augustpriset för bästa svenska fackbok 2013 och ja, ryktet talar sant. Den är precis lika bra som du har hört!

Läsmaraton: bok 7/10

8 kommentarer:

 1. Den här köpte jag på bokrean så ska bli kul att läsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag också, fyndade dessutom till halva reapriset!

   Radera
 2. Jag blev helt tagen av boken och ja, jag känner verkligen också för att göra ett återbesök på Andréemuséet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst vill man återvända och ta en ny titt på föremålen? Jag planerar ett besök snart men jag har inte så lång väg att åka :)

   Radera
 3. Boken är på min vill-läsa-lista men det är lite läskigt med alla lovord, med höga förväntningar blir jag så lätt besviken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår vad du menar, men jag kan nästan garantera att du kommer gilla den här!

   Radera
 4. Den här verkar så läsvärd. Får ta och köpa den framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske har du samma tur som jag, att hitta den illustrerade utgåvan till halva reapriset!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...