fredag, mars 14, 2014

Ett land i förändring

Kanske med anledning av det tragiska mordet på SR:s mångårige medarbetare och Asienkorrespondent Nils Horner i Kabul väljer Linda i sin bokgeografi denna vecka Afghanistan, ett land i förändring, enligt Radiohjälpens kortfilm på svtplay. Talibanstyret störtades 2001 men de senaste åren har våldsattackerna trappats upp igen, framför allt mot utlänningar. Afghanska flickor går i skolan, kvinnorna arbetar utanför hemmet och sitter i parlamentet. 2014 är ett viktigt år i Afghanistan, svensk militär och NATO-styrkorna kommer efter tolv års närvaro lämna landet och i april är det presidentval igen, förhoppningsvis både fredligt och demokratiskt.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Afghanistan eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Det tystade skriket - Ana Tortajada (min recension) är en reportagebok av en spansk journalist som sommaren 2000 reste till Pakistan och Afghanistan för att kartlägga kvinnornas och barnens situation i flyktinglägren. Om modiga och initiativrika människor som med dödsförakt bildar underjordiska nätverk och olika motståndsorganisationer i en fruktansvärd verklighet.

Åsne Seierstad skrev en uppmärksammad dokumentärroman om Bokhandlaren i Kabul (min recension) och ungefär samtidigt läste jag även Mitt förbjudna ansikte - Latifa (min recension), en ung kvinna som under pseudonym berättar om hur hon tillsammans med sin mor läkaren bedrev hemlig sjukvårdsmottagning och underjordisk skola hemma i lägenheten i Kabul.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Afghanistan. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Khaled Hosseini, med Flyga drake och Tusen strålande solar, är nog den författare som de flesta känner till, en amerikansk-afghansk författare född i Kabul, bosatt i USA sedan femtonårsåldern. Och bergen svarade är hans tredje roman, ännu oläst av mig. Flyga drake blev också film.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Afghanistan, som du inte läst, men är nyfiken på.

The Wasted Vigil - Nadeem Aslam fanns med i en tidigare utmaning, Tre på tre: Asien, den blev tyvärr aldrig läst men står kvar och väntar i hyllan. Om en engelsk änkling och en rysk kvinna som träffas i Afghanistan, om kärlek under krig och konflikt men även om landets historia.

Dessutom är jag nyfiken på Atiq Rahimi, tre av hans böcker finns översatta till svenska: Tålamodets sten (se även nedan!), Satans Dostojevskij samt Jord och aska.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Afghanistan.

En vacker djupröd afghansk matta skulle jag inte säga nej till ... Annars är väl kriget alltid närvarande när vi tänker på Afghanistan. Många amerikanska filmer utspelar sig i ett verkligt eller fiktivt Afghanistan, det kan handla om hemvändande soldater som i Brothers (med bl a Jake Gyllenhaal, Toby Maguire, Natalie Portman, efter det danska originalet av Susanne Bier, som jag tyvärr inte sett) eller som i Zero Dark Thirty (med bl a Jessica Chastain, Kyle Chandler, Chris Pratt) om USA:s jakt på Usama bin Ladin.

En helt annan film är Tålamodets sten, Afghanistans Oscarsbidrag till bästa utländska film 2012, efter boken med samma namn av Atiq Rahimi. En slags modern Tusen och en natt, där en kvinna berättar eller kanske lever om sitt liv, något som får helt oväntade följder.

6 kommentarer:

 1. mycket intressant land, jag har några böcker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen intressant. Jag är inspirerad att läsa mer!

   Radera
 2. Tack för många bra tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, fick många tips hos dig också :)

   Radera
 3. En ganska intressant skildring är Diana Janses "En del av mitt hjärta lämnar jag kvar", en dokumentär berättelse om hennes tid som ambassadanställd där. Vilket märkligt liv att leva under sådana hot. Och så förskräckligt tragiskt med Nils Horner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så hemskt ... Tack för boktipset, den vill jag gärna kolla upp. Alltid intressant med dokumentärer!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...