söndag, juni 08, 2014

En svart film

Det är nästan lite motvilligt jag låter mig bli indragen i den här boken. Visst, jag gillar film noir och Veronica Mars lika mycket som vem som helst, men jag läste aldrig Marisha Pessls debutroman Fördjupade studier i katastroffysik. Det var något med det där blommiga omslaget, tror jag ... Och ibland är det inte så lockande att läsa väldigt omskrivna böcker. Nattfilm är väl på väg dit också, även om jag in i det längsta har undvikit bokbloggarkollegornas inlägg.

Men jag upptäcker ganska snart att jag inte kan värja sig mot berättarrösten Scott McGrath, journalisten som fick sin karriär förstörd när han försökte gräva i alla mörka rykten runt den kultförklarade skräckfilmsregissören Stanislas Cordova, en man som skapar "nattfilmer", där rollfigurerna är oerhört utsatta och utlämnade till mörkret, det inre och det yttre. Ett anonymt tips som Scott fick slutade med att han fick betala en massa pengar i skadestånd, karriären låg i spillror, men det var bara att packa ner undersökningsmaterialet i lådor och gå vidare.

När Cordovas dotter Ashley fem år senare hittas död efter vad som verkar vara självmord är det något som får Scott att tvivla på att allt verkligen är som det verkar. Han börjar gräva i fallet igen, fortfarande övertygad om att Cordova är en förbrytare. Nu vill han ha upprättelse, en chans att få tillbaka sitt goda rykte, sitt liv.Till hjälp och sällskap får han två ganska otippade följeslagare: den hemlösa Nora och den rotlöse Hopper. Att hitta någon som är villig att prata om den tillbakadragne regissören är dock inte så lätt, men teamet surfar bl a runt på nätet och hittar Blackboards, ett hemligt forum för cordoviter, som Cordavas fans kallar sig, och läsaren får följa med hela vägen, via skärmdumpar.

Nattfilm är verkligen en film noir i bokform, en bildrik thriller där boksidorna är pepprade med tidningsurklipp, sjukhusjournaler, handskrivna lappar, webbsidor, allt för att konstruera en realistisk intrig. Jag brukar ju nämna den tyske thrillerförfattaren Sebastian Fitzek, han lägger ofta till något sådant i sina böcker, men det är i så fall ett eller annat trick, aldrig så här genomarbetat. Det är tyvärr lite långt, vissa avsnitt skummar jag bara igenom, men Marisha Pessl lyckas ändå hålla spänningen uppe till sista sidan, det är skickligt gjort. Erik MacQueens översättning funkar också väldigt bra, även om jag själv inte skulle ha låtit en gatuadress stå kvar som East One hundred sixteenth Street ... Självklart ska Nattfilm bli film på riktigt, när fansen diskuterar casting nämns bl a Mark Ruffolo i huvudrollen som Scott McGrath och det kan jag absolut ställa mig bakom.

Tegelstensutmaningen: bok nr 7 (647 sidor)

6 kommentarer:

 1. Kommer definitivt att läsa Nattfilm, trots att jag inte var så förtjust i Fördjupade studier i katastroffysik. Jag är svag för böcker som varvar tidningsurklipp, utdrag ur journaler och dagboksanteckningar m.m., jag gillar känslan av autenticitet. Och handlingen i Nattfilm verkar helt rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, tyckte att det fungerade så bra i den här boken och alla klipp, webbsidor och anteckningar bidrog definitivt till den kusliga känslan. Sen var det annat jag inte tyckte var riktigt lika bra tyvärr ...

   Radera
 2. Anonym07:05

  Och appen, glöm inte appen. Riktigt roligt sätt med extramaterial. Jag är halvvägs igenom boken och även om jag tycker språket känns lite torftigt ibland så gillar jag både boken och upplägget mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En app?! Jag har helt missat appen. Läste boken som låne-e-bok från biblioteket, så kanske var det inget som ingick i den varianten. Håller med om språket, det var ju mer för storyn/upplägget jag läste Nattfilm.

   Radera
 3. Anonym12:52

  Appen är jättekul. Man scannar vissa märkta sidor och får upp websidor, lyssna på förhör, höra Ashley spela mm mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det låter härligt nördigt :) Tack för att du tipsade!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...