tisdag, juli 29, 2014

Hösten på Brombergs

Kan det inte bli höst snart? Så mycket spännande som händer inom de närmaste månaderna, som t ex böcker från Brombergs bokförlag. Som t ex Dror Mishanis senaste thriller i september, Okänt hot, uppföljaren till Utsuddade spår (min recension) som jag tyckte var väldigt bra. Kriminalkommissarie Avraham Avraham får i uppdrag att utreda en hotfull situation när en sprängladdning hittas nära ett daghem i en förort till Tel Aviv. Detta följs några timmar senare av ett hot till polisen.

Han plågas av skuldkänslor från ett tidigare fall där ett barn var inblandat. Han är fast besluten att inte göra om samma misstag. Men hur gärna Avraham än vill gottgöra sitt misslyckande är det kanske inte möjligt, inte nu när han står inför något som är mer komplicerat, förrädiskt undflyende och avskyvärdare än vad han någonsin tidigare upplevt.

Från Israel till Sydamerika. I september kommer också Ljudet av sådant som faller, där Gabriel Vásquez konfronterar sitt hemland Colombias blodiga historia, enligt förlaget med ett särpräglat och egensinnigt språk.

I staden Bogotá läser juridikläraren Antonio Yammara en fascinerande artikel om en flodhäst som flytt från den beryktade knarkkungen Pablo Escobars zoo i Bogotá. Artikeln förflyttar Antonio tillbaka till tiden då ett våldsamt krig rasade mellan Escobars kartell och myndigheterna, och då Antonio bevittnade mordet på sin vän Ricardo Laverde på öppen gata. Den omskakande händelsen har förföljt honom sedan dess och med förnyad kraft konfronteras han med sina minnen.

Ett hopp till ännu en ny världsdel och förra årets Man Booker-vinnare, en bok jag är mycket spänd på att läsa, nämligen tegelstenen (ca 840 sidor ...) Himlakroppar - Eleanor Catton (oktober). Utspelar sig i Nya Zeeland 1866, dit Walter Moody kommer för att söka lyckan i Nya Zeelands guldgruvor.

Samma stormiga natt som han anländer stöter han på ett märkligt sällskap bestående av tolv män som har samlats för att i hemlighet diskutera en serie olösta brott. En rik man har spårlöst försvunnit, en prostituerad har försökt att ta sitt eget liv och en enorm förmögenhet att hittats hemma hos en alkoholiserad enstöring. Walter Moody dras snabbt in i ett äventyr som är lika komplext och gåtfullt som stjärnhimlen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...