lördag, januari 01, 2000

Den vita massajen

Corinne Hofmann
DEN VITA MASSAJEN
Dokumentär - Wahlström & Widstrand
[0]

Vissa kärlekshistorier är dödsdömda från början och i det här fallet kan man redan på bokens omslag läsa att Corinne Hofmann faktiskt till slut lämnar sin stora kärlek i Kenya och beger sig hem till Schweiz igen. Trots att man på förhand vet "hur det går", saknas inte spänning, den här fängslande boken sträckläser man! Rakt upp och ner och väldigt sakligt berättar Corinne om hur hon, en ung och framgångsrik affärskvinna helt oväntat drabbas av den stora passionen, när hon är på solsemester med sin fästman.

Föremålet för hennes beundran, som gränsar till besatthet, är Lketinga, en lång och vacker massajkrigare och hon beskriver det som att blixten slår ner i henne, när hon möter hans mörka blick under en båttur. Lketinga, som varken kan läsa eller skriva, lever under knappa förhållanden ute i den afrikanska bushen i en liten primitiv hydda tillsammans med sin mor. Corinne lämnar verkligen allt för hans skull, sin familj, sin affärsrörelse, ja, hela sitt trygga europeiska liv. Trots alla kulturella olikheter, gifter de sig och så småningom får paret en dotter, Napirai.

Dottern blir till slut den avgörande anledningen till att Corinne efter fyra år som massajhustru lämnar sitt älskade Afrika. Visst kan man dra paralleller till en annan känd bok på samma tema, Betty Mahmoodys Inte utan min dotter, men några egentliga likheter finns faktiskt inte. Corinne strävar på vid sidan av sin krigare, hon vill verkligen få förhållandet att fungera och fler gånger än jag kan räkna, häpnar jag över hennes uthållighet. Det här är en spännande och respektfull verklighetsskildring av hur livet kan se ut hos massajstammen, enkelt och osentimentalt berättad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...