lördag, januari 01, 2000

Dra

Simon Lewis
DRA
Roman - Albert Bonniers Förlag
[0]

Pust! Snabb och säker, rappt berättad och kryddad med en rejäl dos svart humor är den här debutromanen, just en sån bok man gärna läser i ett enda långt svep. Det börjar (och slutar...) med scener helt i stil med filmen "Lock, stock and two smoking barrels", dvs tuffa uppgörelser bland skummisar i Londons undre värld. Överhuvudtaget är den här historien "filmiskt" berättad, det är lätt att se personer, miljöer och situationer framför sig när man läser och möjligen kan även denna bok bli film, likt Alex Garlands Beach, som den för övrigt också jämförs med. Likheten ligger väl i att de båda böckerna skildrar den nya tidens resande i Asien med ett par tre ungdomar i huvudrollerna.

Boken berättar om Lee, en småfifflare som jobbar som städare på en sjabbig klubb i London, om Sol, en svart fotograf som ser det mesta genom sitt objektiv och om Vix, en ung tjej som inte riktigt kommer överens med sina föräldrar. På grund av olika orsaker har de alla tvingats "dra" från hemlandet England, det blev plötsligt ganska ohälsosamt att stanna kvar.

Handlingen består i att resvägarna (av en slump...?) då och då korsas på olika platser. Ett par av personerna råkar på varandra i ett pulserande och folkmyllrande Hong Kong vid tiden för överlämnandet till Kina. Ytterligare andra lär känna varandra i en hydda någonstans på Goas stränder. Intrigen är ganska klurig, förvecklingar saknas inte och det är spännande a la thriller. En lättläst och mycket underhållande reseskildring!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...