lördag, januari 01, 2000

Edith Whartons hemliga trädgård

Per Wästberg
EDITH WHARTONS HEMLIGA TRÄDGÅRD
Essäer - Wahlström & Widstrand
[+]

Den amerikanska författarinnan Edith Wharton är den som har fått ge namn åt boken, hennes hemliga trädgård var en kärlekens och sinnlighetens zon som inte gränsade till det strikta överklassamhälle hon växte upp i. En liknande trädgård, eller zon, kan sägas ha skapats av flera av de andra människorna som den nästan osannolikt väl påläste Per Wästberg porträtterar i sin nya bok. Som på gränsen mellan barn och vuxen lever flera av dem. Du kommer till exempel aldrig att se på scoutrörelsen på samma sätt som tidigare, efter att ha läst essän om Baden-Powell och de visslande scouterna! Intressant är det också att läsa om Matthew Henson, som var den förste svarte mannen som satte sin fot på Grönland. Han betraktades blott som Robert Pearys "färgade tjänare" och fick aldrig det erkännande han så väl förtjänade.

Boken är full av otroliga människoöden, men här finns även gott om hyllningar till begåvade konstnärer och författare. Essän "Det flyktigas och sällsammans poet" handlar om Werner Aspenström och får mig genast att gå fram till bokhyllan och leta poesi av denne mästare. I de övriga essäerna träffar vi också personer som Marianne Zetterström (signaturen Viola), Karen Blixen och T.S. Eliot.

För mig blir Edith Whartons hemliga trädgård en bok att plocka fram då och då, läsa en essä här och en där, bläddra runt i boken med hjälp av det utmärkta namnregistret. Det är väl också kanske meningen, en sådan mäktig och vacker bok med så mycket lärdom blir annars svårsmält. Omöjlig att släppa ifrån sig någon längre stund, kommer den att ligga på mitt nattduksbord ett bra tag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...