lördag, januari 01, 2000

Pesetas

Mons Kallentoft
PESETAS
Thriller - Natur och Kultur
[-]

En egen hemsida och vårens fräckaste silvrigaste bokomslag, skarpt formgivet av John J Candy, kan Mons Kallentofts debutroman Pesetas ståta med. Den här historien utspelar sig i Spanien, i ett solstekt Madrid, där Carl, en svensk avhoppad arkitekt, jobbar som föreståndare för en bar. Ekonomin är risig och även ett par av Carls vänner har pengabekymmer. Emilio har en fattig familj som behöver akut hjälp och Paco, som hittills har försörjt sig på att sälja knark, stulet i postsorteringen där han jobbar, hamnar också i klistret när kuverten plötsligt slutar komma. I boken skymtar också Pacos flickvän Sofia, en försupen Slösa, hennes motsats är Carls flickvän Caterina, god spansk sjuksköterska, med rik&trygg far i kulisserna.

Efter en långsam inledning, när man hela tiden undrar vart boken egentligen är på väg, ökar dramatiken något efter att tre av huvudpersonerna genomför ett - tämligen misslyckat - bankrån. Författaren, som skrev boken på plats i Madrid, är noga med att i varje scen få alla gatunamn, statyer och affärer precis rätt. Han har berättat att han till och med fotograferar miljöerna han ska skriva om och visst, det är bildskärpa i alla miljöskildringarna, ner till minsta stenplatta i trottoaren, men det där betyder inte ett dyft för mig som aldrig varit i Madrid. Istället blir de eviga gatunamnen irriterande, det drar ned tempot i läsningen.

Språket är det där jag har svårast för, korthugget, kanske kan det kallas hårdkokt. Dialog och berättande går i vartannat och det är inte alltid lätt att reda ut vad som är vad, vem som säger eller tänker vad. Boken säljs som en thriller, men det här är inte ett dugg spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...