lördag, januari 01, 2000

Susanna

Elsi Rydsjö
SUSANNA
Roman - Albert Bonniers Förlag
[0]

Elsi Rydsjö var en av de allra första "vuxna" författare som jag började läsa, därför kommer hon alltid att ha en speciell plats i mitt bokhjärta. I hennes populära böcker (ständigt i toppen på bibliotekens utlåningslistor!) serveras man med lätt hand intressanta historiska fakta, på ett underhållande och "snällt" sätt.

Susanna, som är författarens nittonde roman, utspelar sig i slutet av 1800-talet och handlar om den skånska prästgårdsdottern som råkar gruvligt illa ut. Inte nog med att hon blir sviken av sin älskade som väljer att gifta sig med "trollet för guldet", utan dessutom dör hennes mor i en koleraepidemi, vilket visar sig kullkasta alla de planer som Susanna haft för sin egen framtid. Fadern, prästen Johannes, vill allt ha sin enda dotter hemma nu, främst för sin egen bekvämlighets skull. Han bestämmer raskt att den där lärarutbildningen i Stockholm, den blir det inget med. Susanna ska vara hemma och sköta hushållet och vad ska en stackars flicka göra, annat än att lyda far?

Boken består av 270 snabba sidor, vilket får mig att främst tänka på läsare typ tonårsflickor, när det gäller att rekommendera den här boken till någon speciell grupp. En mer van läsare (eller sådana som med tiden har kommit att ställa något högre krav på trovärdigheten hos en kärlekshistoria. Som jag.) lämnar den här berättelsen med all säkerhet ganska oberörd. Lätt att läsa, lätt att glömma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...