lördag, januari 01, 2000

Snabba pengar

Jenny Siler
SNABBA PENGAR
Thriller - Forum
[0]

Jepp, snabba pengar, det är vad Allie Kerry, från Key West, Florida, helst av allt vill ha. Allie är en moderlös - och i bokens början blir hon även faderlös - kurir och f d missbrukare. Lagligt eller olagligt spelar ingen större roll, hon levererar precis allt utan att ställa några frågor. Hon är upplärd av sin far, en alkoholiserad Vietnamveteran, och fick tidigt hjälpa till i familjeföretaget, dvs följa med på hans smuggelturer i natten. Allie har alltid hört hemma i den undre världen och när hon stöter på kärnfamiljer, med "stirrande, knubbiga barn", alla "klädda i skidtröjor i gräsliga neonfärger", mammorna i "blonderat och tuperat hår", finner hon dem deprimerande och frånstötande. Hon funderar över vilka hemliga knep de tar till för att klara av sina liv, i sina rymliga förortskök och på sina trista arbeten. Själv är hon aldrig så övertygad om att hon valt rätt karriär som vid dessa tillfällen.

Vad som först verkar vara ett ganska vanligt uppdrag, fast med väldigt bra betalt, utvecklas (förstås) till något mycket större, en historia med förgreningar ända upp i samhällets toppar (förstås). Allie hamnar i skottlinjen, minst sagt, och tvingas fly för livet. Vem är det som är ute efter henne? Och varför? Efter en ganska seg inledning tar det sig mot mitten och slutet, när kulorna börjar vina och tempot trappas upp. Jenny Silers debut är en mörk, tuff och cynisk road-movie-bok om en sådan kan föreställas.

Förresten - vilket missvisande bokomslag (se bild uppe till vänster)? Enda gången Allie överhuvudtaget ser sig i spegeln, är när hon inspekterar sitt misshandlade ansikte: Underläppen är sprucken, svarta asfaltsklumpar har fastnat i hakan (...) och skärsåret i kinden skulle troligen behöva sys. Jag petar ut ett par glasskärvor ur såret och skrapar bort lite torkat blod med nageln. Låter detta som en kvinna som skulle bry sig om att applicera mascara i bilen? Va? Va?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...