lördag, januari 01, 2000

Tulpanfeber

Deborah Moggach
TULPANFEBER
Roman - Forum
[+]

Under några år på 1630-talet drabbar en märklig åkomma invånarna i Amsterdam. Tulpanfebern härjar, lökar säljs för fantasisummor medan de ännu ligger kvar i jorden. Snabba förtjänster utan någon större ansträngning lockar människor ur alla samhällsklasser, den fattige blir rik och den rike ännu rikare - en enda lök säljs för så mycket som sex vackra hästar, tre oxhudsläglar med vin, ett dussin får, två dussin silverbägare och en havsmålning av Esaias van de Velde.

Den förmögne köpmannen Cornelis Sandvoort är en av dem som med framgång spekulerar i ovanliga tulpanlökar. För att bevara all sin härlighet till eftervärlden, beslutar han sig för att låta måla ett porträtt av sig själv och sin unga, vackra hustru Sophia. Hon är till en början inte lika förtjust i idén, en inställning som snabbt förändras när hon träffar konstnären för första gången. Jan van Loos är fattig men begåvad, även inom kärlekens område. Med Sophia inleder han ett hett förhållande som ska visa sig bli lika ödesdigert som den allt mer sviktande tulpanmarknaden.

Deborah Moggach har tidigare skrivit flera romaner och dessutom noveller, tv-serier och artiklar. (Själv har jag tidigare läst en ganska underhållande Stand-in, om den okände skådespelerskan som får chansen att vara ersättare för en stor filmstjärna.) Hennes senaste roman är mustig som de välkända hollänska tavlorna från samma tidsperiod, färgsprakande, men nyanserad. Tulpanfeber är visserligen en passionerad kärleksroman, men den har en intressant besk bismak av svek och girighet och resultatet blir inget "vanligt" triangeldrama. Tragikomisk och lite klurig sådär bjuder den på spännande sträckläsning. Filmrättigheterna till Tulpanfeber är enligt obekräftade uppgifter sålda till ingen mindre än Steven Spielberg, men vänta inte på filmen - läs boken redan nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...