måndag, januari 01, 2001

Det sjunde mötet

Herbjørg Wassmo
DET SJUNDE MÖTET
Roman - Norstedts förlag
[0]

I ett fullsatt konstgalleri i Oslo väntar Gorm på att få se och kanske också tala med den begåvade och provokativa konstnären Rut som för första gången ställer ut sina tavlor i hemlandet. Hon visar sig dock vara måttligt intresserad av sin publik och efter ett bråk med påträngande reportrar lämnar hon platsen, insvept i sin guldcape. Kvar står Gorm och sörjer att det efterlängtade sjunde mötet mellan dem aldrig blev av. Sådan är upptakten till norska Herbjørg Wassmos senaste roman.

Allt började med kast. Gorm träffar olyckligtvis (?) lilla Rut i pannan med en sten, med ett stort outplånligt ärr som resultat. Möjligen påverkade det hennes hjärta på ett liknande sätt, för även om de snart skiljs åt kan de trots att åren går aldrig glömma varandra. Så kommer det ett andra möte, ett tredje och så vidare... Deras respektive uppväxt skiljer sig en hel del till det yttre, men gemensamt är de ganska komplicerade familjesituationerna. Rut lever under knappa förhållanden på en liten karg ö, i en familj där man bara kan koppla av och andas när pappa Predikanten är ute på sina väckelseresor. Gorm bor på nordnorska fastlandet, han tillhör en rik köpmannafamilj, där mamman ofta är krasslig och sängliggande eller bortrest. Pappan är lika frånvarande på grund av affärerna, men att sonen ska följa i hans fotspår är självklart. I svåra stunder finner både Rut och Gorm tröst i att tänka på den andre trots att de knappt känner varandra mer än till utseendet.

En stor nutidsroman om kärleken, livet och konsten heter det i bokens baksidestext och visst är Rut och Gorm ett kärlekspar, från det allra första mötet. Att de dras till varandra skildras tydligt, men jag har ibland lite svårt att förstå varför dragningskraften skulle vara så stor. De möten som föregår det sista, avgörande, är så förtvivlat korta! Visst är huvudpersonernas längtan efter varandra stark och visst är Wassmo mästare på människoskildringar. Rut och Gorm "finns", men svårare har jag för själva kärlekshistorien, som ärligt talat känns ganska långsökt. Men kan den krassa logiken stoppas undan för en stund är Det sjunde mötet ändå bra underhållande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...