måndag, januari 01, 2001

Så som i himlen

Niall Williams
SÅ SOM I HIMLEN
Roman - Albert Bonniers Förlag
[0]

Det ska sägas direkt: detta är en bok för obotliga romantiker, en mycket poetisk kärlekshistoria som utspelar sig på Irland och i Venedig. I centrum för handlingen står Stephen, en historielärare i trettioårsåldern. Ensam och sorgsen lever han sitt liv en dag i taget, arbetet går på rutin och fritiden är inte mycket bättre den. Hans far Philip är pensionerad skräddare, med bara en enda önskan kvar i livet - att få återförenas i himlen med sin hustru och dotter som omkom i en bilolycka för många år sedan. Kontakten mellan far och son består i stort sett av tysta schackpartier i mörkret, med Puccini i bandspelaren.

När Stephen så för första gången ser den italienska violinisten Gabriella under ett konsertframträdande förändras livet för de båda männen. Stephen blir blixtkär, nej, det är ett alldeles för svagt ord. Förtrollad? Förhäxad? Ja. Gabriellas förflutna är inte mindre tragiskt och relationen får svårt att utvecklas, till bådas förtvivlan. Philip förstår att än är det inte dags att lämna det jordiska. Han vill trots allt sin son väl och naive, inte särskilt erfarne Stephen kan nog behöva all hjälp han kan få. När han bestämmer sig för att satsa allt på att erövra Gabriella hjälper den gamle skräddaren till på det sätt han bäst kan, han syr en kostym, ett sista mästerverk som ska vinna kärleken tillbaka.

Berättarstilen får mig att tänka på de latinamerikanska författarna, som blandar mystik, passion och magi på ett alldeles speciellt sätt. Boken formligen dryper av sköna metaforer, vackra fantasifulla scener och kärlek, hopp och tro. Så som i himlen är en kärleksroman som varken är snyftig eller förutsägbar, bara vacker. Och magisk. Är du inte redan en sån där obotlig romantiker, är det stor risk att du blir...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...