måndag, januari 01, 2001

Kärlek, oliver och timjan

Anna och Fanny Bergenström
KÄRLEK, OLIVER OCH TIMJAN
Fakta - Albert Bonniers Förlag
[++]

Att välja vegetariska och/eller ekologiska alternativ börjar bli självklarheter för allt fler och detta tar den populära matskribenten Anna Bergenström fasta på i senaste kokboken. Med tonvikt på hälsosam och smakfull mat bjuder hon på nära 300 fullproppade sidor med recept och förslag på allt ifrån vardagsfrukosten och brödbaket vidare till picknickmat och festmåltider med läckra desserter. Den personliga, pedagogiska tonen som vi känner så väl finns förstås här och även de mer komplicerade recepten blir därför lätta att följa. Inspirerande och vackert fotograferad av dottern Fanny Bergenström blir hela boken till ett enda stort familjeprojekt, där även vännen Roberto finns med på ett hörn som bl a idégivare.

Man har haft en särskild tanke bakom bokens namn, berättar författarna. 'Kärlek' står för omsorg om råvarorna, respekt för djuren och naturen, omtanke om sig själv och andra. Vidare ska titelns oliver påminna oss om den speciella medelhavskulturen i allmänhet och den nyttiga olivoljan i synnerhet och till sist symboliserar väldoftande timjan kökets alla kryddor, den används "på svenska" ibland, andra gånger hittar man den i recept från Provence och Italien. I receptsamlingen finns också rätter som är starkt inspirerade av resor till Asien och Sydamerika, som laxfylld sushi, thailändska fiskbiffar och chilenska piroger (empanadas) fyllda med lamm, ägg och oliver. Det är en trevlig pyttipanna!

Boken avslutas med ett användbart minilexikon med uppslagsord som spirulina, agar agar och wasabi och Anna ger som vanligt också en rad olika menyförslag, exempelvis Meny från Fjärran Östern, Billig fest med vännerna och Middag som i Provence. Den sistnämnda innehåller bl a gazpacho med vitlöksbröd, citronkyckling med oliver och kompott på färska fikon med en bit fransk getost... mmm! Min enda invändning - har du sedan tidigare redan ett gäng av Annas många kokböcker på kökshyllan känner du helt säkert igen en del av recepten, lite trist, även om dessa gamla bekanta passar bra in i samlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...