måndag, januari 01, 2001

Litteraturpriset

Kjell Espmark
LITTERATURPRISET
Kulturhistoria - Norstedts
[0]

Kan man verkligen tävla i litteratur? Javisst, nja, nej, vet inte? Hur som helst, tävlar gör man, alla kanske inte medvetet, men visst drömmer många författare världen över om att någon gång få ta emot diplom och prissumma ur svenske kungens/drottningens hand. Nobelpriset i litteratur firar hundraårsjubileum i år och lika länge har Svenska Akademien fått ta emot en del kritik för sina beslut. Vissa stora författare har förbigåtts, medan utnämningar av andra pristagare har förvånat många.

Det första jag gör när jag får den här boken i min hand är att bläddra längst bak, till innehållsförteckningen. L... Lindgren... nej, ingen Astrid. Nästa uppgift blir att leta rätt på Kerstin Ekman. För visst vore det intressant att få lite "inside information" om hur det egentligen gick till när hon hoppade av? Men det enda som finns att läsa om den händelsen är att "hon avgick 1987 i samband med en schism". Jaha. Arkiven som nu offentliggörs innehåller endast material från Nobelprisets första femtio år, de senaste femtio är fortfarande belagda med sekretess. Så tids nog...

Att tolka Nobels testamente har tydligen inte varit helt lätt, därav kommer kanske några av svårigheterna med att "göra rätt" i allmänhetens och eftervärldens ögon. Alfred Nobel ville att priset skulle tilldelas "den som gjort mänskligheten störst nytta", därtill den som "producerat det utmärktaste i idealiserad riktning". Under årens lopp har enstaka personer kunna påverka besluten i ganska hög grad med utgångspunkt från denna text. Kjell Espmark berättar om den mycket konservative akademiledamoten Wirsén, ständig sekreterare under de tidiga åren. Han avfärdade en hel del av den tidens storheter med omdömen som "negativ" och "gåtfull". Nomineringen av vår högt älskade Selma Lagerlöf lyckades han skjuta upp gång på gång med motiveringen att författaren var "onaturlig" och "något uppskruvad och konstlad". 1909 fick han dock se sig besegrad.

Författaren är själv akademiledamot och gav 1986 ut den första versionen av boken med titeln Det litterära Nobelpriset. Principer och värderingar bakom besluten. Han berättar om det intressanta arbetet bakom nomineringarna och ger också en prognos inför framtiden. Förhoppningsvis får vi se större variation på pristagarna, både vad gäller nationalitet och kön. Kanske redan i år?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...