måndag, januari 01, 2001

Egyptens nycklar

Lesley & Roy Adkins
EGYPTENS NYCKLAR
Fakta - Wahlström & Widstrand
[0]

I många långa århundraden bevarades de egyptiska hieroglyfernas hemlighet. Detta vackra, fascinerande och svårtolkade skriftspråk återfanns på lika vackra och fascinerande forntida monument i ett gåtfullt bibliskt rike, man tänkte sig till och med att de kanske kunde berätta exakt hur världen en gång kommit till. Det var inte förrän man 1799 fann den nu så berömda Rosettastenen (nu på British Museum, London) som arbetet riktigt tog fart. På denna stenplatta kunde man läsa samma text inristad med tre olika slags skrivtecken: egyptiska hieroglyfer, demotisk (den enklare, "folkliga" skriften) och grekisk skrift. Många misstag och feltolkningar gjorde ändå att det dröjde över tjugo år innan man äntligen kunde förstå inskriptionerna.

Egyptens nycklar är egentligen en biografi över mannen som löste gåtan, den franske egyptologen och språkbegåvningen Jean-François Champollion och de spännande hieroglyferna kommer konstigt nog nästan i skymundan. Boken kan alltså inte ses som en introduktion i ämnet, utan det krävs att man känner till en del sedan tidigare. Arkeologerna Lesley och Roy Adkins gräver väldigt djupt i den här historien, vi får följa Champollion från vaggan till graven och ungefär allt han tar sig för redovisas i detalj. Författarna hejar mycket tydligt på sin hjälte, så gott som alla andra samtida forskare som försökte dechiffrera hieroglyferna beskrivs som korrumperade eller idioter eller båda delarna.

Detaljerat, alltså, som hur Napoleon satte samman besättningen inför sin expedition till Egypten, hur olika fälttåg gick till och diverse politiska intriger, det blir ärligt talat rätt tröttande läsning. Det enda jag vill veta mer om är själva tolkningen av hieroglyferna! Visst får jag så småningom läsa mer om den saken, men resan dit känns ibland för lång, om än mycket välskriven och initierad. Jag hade dessutom hoppats på många fina illustrationer, men i boken finns endast ett fåtal svartvita pennteckningar, något fotografi, ett par porträtt, trist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...