måndag, januari 01, 2001

Harry Potter och den flammande bägaren

J K Rowling
HARRY POTTER OCH DEN FLAMMANDE BÄGAREN
Barn/ungdom - Tiden
[+]

Efter att ha fajtats ett tag om vem i familjen som skulle få den stora äran att läsa den efterlängtade fjärde Harry Potter-boken först, bestämdes att vi i demokratins namn skulle ta till ett gammalt grepp. Högläsning. Och hjälp, det var inte så lätt, inte bara på grund av att sidorna är mastiga 752 till antalet. Tvärtom mot vad man kanske tror passar språket faktiskt inte särskilt bra för högläsning. Meningarna är ofta otympliga, med parenteser och bisatser och många gånger får vi stanna upp för att diskutera ordval och innebörd. Om detta beror på originalet eller översättning är tyvärr lite svårbedömt, men diskussioner blir det.

I takt med att Harry blir äldre vänder sig författaren alltmer till de lite större barnen. Två böcker (Harry Potter och fången från Azkaban kom i våras), alltså två Harry-år, på ett enda mugglarår gör nog att man kan tappa en del yngre läsare. Annars lyckas J K Rowling med att hålla intresset uppe hela tiden. Nya detaljer och personer tillkommer och hon drar sig inte heller för att förändra det vi nu trodde var självklara inslag. Till exempel ersätts skolturneringen i quidditch mellan elevhemmen Gryffindor, Ravenclaw, Hufflepuff och Slytherin i år med en spännade internationell trekamp i trolldom där trollkarlsskolorna Beauxbatons och Durmstrang introduceras.

Harry Potter och hans vänner Ron och Hermione har alltså nu hunnit bli fjorton år, med allt vad det innebär. Men innan det blir dags att börja det fjärde året på Hogwarts trollkarlsskola, hinner Harry besöka det spännande världsmästerskapet i quidditch, den speciella trollkarlssporten. Premiärmatchen spelas ute på en öde hed och bara att läsa om hur alla trollkarlar och häxor bär sig åt för att obemärkt ta sig dit är mycket roligt. Tyvärr förstörs feststämningen av incidenter som gör det tydligt för alla att Lord Voldemort och hans anhängare samlar sina trupper inför strid mot de goda krafterna. Och nog blir Harry indragen, som vanligt. Och precis som vanligt är det väldigt spännande ("bara ett kapitel till!"), fast som sagt också en aning långdraget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...