måndag, januari 01, 2001

Dödligt beslut

Kathy Reichs
DÖDLIGT BESLUT
Thriller - Forum
[0]

Dödligt beslut är Kathy Reichs tredje bok om den rättsmedicinska antropologen Temperance Brennan, men min första. Ändå är det inte därför som jag inledningsvis har lite svårt att komma in i handlingen. Inte heller beror det väl på ovana vid den kanadensiska miljön att jag hakar upp mig på och blandar ihop de långa franska myndighetsnamnen och de olika förkortningarna som nämns i sammanhanget. Kathy Reichs är väldigt insatt i ämnet, hon är själv verksam i samma yrke som sin hjältinna och handskas precis som hon dagligen med provinsen Quebecs skeletterade, förruttnade, mumifierade, brända eller lemlästade lik. Jag misstänker att det därför är extra svårt för författaren att "kill her darlings", visserligen är det intressant med detaljrikedomen, men ett bra flyt är a och o i spänningslitteratur.

För Tempes del däremot börjar boken ganska dramatiskt. Lieutenant-détective Andrew Ryan, lång snygg polispojkvän i blekta jeans, arresteras för häleri och knarkbrott. Tempe vet inte vad hon ska tro, men får snart annat att tänka på i och med ett par nya fall. När en nioårig flicka, som tragiskt nog dödats i en skottlossning mellan två rivaliserande mc-gäng på öppen gata, hamnar på Tempes "bord" berör detta henne väldigt starkt. I sin strävan att skipa rättvisa anmäler hon sig som frivillig till en insatsstyrka, Opération Carcajou, som är sammansatt av folk från olika myndigheter och som utreder de kriminella motorcykelgängen. Tempe dras allt längre in i de innersta gängkretsarna och så klart blir allt till sist väldigt personligt.

Bendoktor Brennan har förstås precis som alla andra "serie-deckare" förmågan att snubbla över de rätta ledtrådarna, bara så där. Kommentarer om hjältinnans hopplösa frisyr och matvanor känns också som ett bekant grepp, men det hör väl vid det här laget till genren. Intrigen är annars spännande och känns aktuell, ty även i vårt land kan gängmedlemmar, deras sympatisörer och fienden innebära livsfara för alla oss andra om vi råkar befinna oss på fel plats på fel tid. Slutomdöme: när (och inte om) det blir en fjärde bok om rättsmedicinaren, hänger jag gärna på igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...