måndag, januari 01, 2001

Skadan skedd

Ruth Rendell
SKADAN SKEDD
Thriller - Natur o Kultur
[+]

Att författaren är miljöaktivist, feminist, vegetarian och även synnerligen samhällsengagerad kan vi läsa om på omslaget till Skadan skedd. Som om vi inte visste det tidigare! I sina senaste böcker har Ruth Rendell på berömvärt sätt behandlat såväl rasism (Simisola 1995), hemlösa (Döden i Regent's Park 1997), miljöförstöring (Protest till döds 1998) och lite till. Nu är det dags för pedofiler och hustrumisshandel, vilket kan låta mycket för en och samma bok, men Ruth Rendell är stjärna och balanserar det hela med finess.

Skadan skedd bjuder dessutom på den bästa och klurigaste gåtan på ett tag. Unga flickor försvinner mystiskt och oförklarligt. Efterforskningar och skallgångskedjor är resultatlösa. Men sen kommer flickorna tillbaka, lika mystiskt och de vill inte alls avslöja var de har hållit hus. Kingsmarkhampolisen med kommissarie Wexford i spetsen står handfallen. Samtidigt kompliceras utredningen av att en ökänd pedofil i dagarna har avtjänat sitt straff och återvänder hem till sin bostad. Bostadsområdets invånare är mycket upprörda, för att inte säga panikslagna och kräver att polisen ska ta till hårdhandskarna. Ett medborgargarde bildas och polisen får händerna fulla igen. Just då anmäls ytterligare en flicka saknad, en liten treåring har försvunnit och vad det verkar har hon helt enkelt kidnappats direkt från sängen där hon låg och sov.

Lite extra fokuseras det denna gång på Wexfords äldsta dotter Sylvia. Aldrig har hon varit pappans favorit, den rollen tillhör istället den mer glamorösa systern Sheila, men kanske kan pappa Wexford nu ändå få upp ögonen för Sylvias kvaliteter. Hon kommer honom i alla fall till hjälp i utredningen, med sitt professionella öga ser hon saker som han inte upptäckt (vilket man i och för sig kan ställa sig lite frågande till...). Som socialarbetare jobbar hon då och då på Gömstället, en tillflyktsplats för misshandlade kvinnor. Telefonsamtalen hon tar emot vittnar om oerhörda tragedier och personalen gör allt för att hjälpa. Ändå kan de inte nå alla med sin verksamhet, vilket det berättas vidare om i denna spännande och angelägna thriller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...